FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u plusu 1,2 posto

Autor: scvi
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Zahvaljujući snažnom uzletu cijena dionica na europskim burzama, danas su indeksi Zagrebačke burze u plusu za više od 1 posto, a i likvidnost je nešto veća nego proteklih dana.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,24 posto, na 1.861 bodu, a Crobex10 1,2 posto, na 1.022 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,6 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u ovo doba.

„Prema očekivanjima, domaće tržište reagiralo je pozitivno na snažan uzlet cijena dionica na inozemnim burzama nakon jutrošnjih vijesti iz eurozone. Ipak, situacija je vani puno ljepša nego na domaćoj burzi, gdje su Crobexi u plusu oko 1,2 posto, a ni likvidnost nije jako velika“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokera.

Na europskim burzama cijene dionica snažno su skočile nakon što su jutros, nakon maratonskog sastanka, čelnici eurozone dogovorili povećanje kapaciteta fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) sa 440 milijardi eura na 1.000 milijardi, kao i dokapitalizaciju europskih banaka i otpis 50 posto grčkih dugova.

Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 2,4 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC više od 4 posto.

Na domaćem tržištu jedina s milijunskim prometom dionica je HT-a, kojom je do sada ostvareno 1,51 milijun kuna. Cijena joj je ojačala 0,48 posto, na 248 kuna.

Slijedi dionica AD Plastika, sa 569.600 kuna prometa i skokom cijene za 2,34 posto.

Većina je cijena dionica u plusu. Među likvidnijim izdanjima, najviše je skočila cijena dionice Viadukta, za 9,77 posto, te IGH, za 7,28 posto.

Među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Ericsson Nikole Tesle. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 1.085 kuna, a dosad je njome protrgovano svega 425.000 kuna.

Iz te kompanije jutros je objavljeno da je u prvih je devet mjeseci ove godine zabilježila neto dobit od 25,2 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 22,7 milijuna kuna, kao posljedica otpisa potraživanja na kazahstanskom tržištu.

Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 838,12 milijuna kuna i smanjeni su 0,80 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙