FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

VUKOVAR - U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečnog otpora slomljen otpor oko 1.800 hrvatskih branitelja Vukovara, u tome će se gradu nizom komemorativnih programa obilježiti 20. obljetnica stradanja Vukovara i njegovih građana u Domovinskom ratu. Od 1999. godine taj dan se odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Središnji program, nazvan "Hrabri ljudi", što je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, započet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice. Programu će nazočiti predsjednici države, Vlade i Sabora. Sudionici će zatim u Koloni sjećanja krenuti gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih više od 2.500, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba nalazi se još 306 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

ŠKABRNJA - Središnja komemorativna svečanost u povodu 20. obljetnice stradanja mještana i branitelja Škabrnje održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana, a okupljenima će se, među ostalim, obratiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Nakon komemoracije, ispred župne crkve započinje hod u Koloni sjećanja do groblja sv. Luke u Škabrnji, gdje će kod Središnjeg križa brojna izaslanstva i udruge položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

ČAKOVEC - Predsjednica Vlade RH i HDZ-a Jadranka Kosor sinoć je u čakovečkom Starom gradu Zrinskih sudjelovala na svečanosti organiziranoj u povodu proglašenja 30. travnja Spomendanom na Zrinske i Frankopane. Premijerka je u Starom gradu istaknula kako je žrtva Zrinskih i Frankopana dokaz da se uvijek vrijedi boriti za slobodu, za istinu i za Domovinu. Poručila je kako svaki narod, koji želi sačuvati svoje dostojanstvo, mora njegovati sjećanje na one koji su najzaslužniji u njegovoj povijesti, na one koji su simbol borbe za slobodu i domovinu. "Ove večeri se s ljubavlju i tugom, ali i posebnim ponosom sjećamo ne samo Zrinskih i Frankopana nego i branitelja Vukovara kao i svih koji su prije 20 godina branili grad na Dunavu", rekla je Koosr na sinoćnjoj svečanosti dodavši kako su Vukovarci branili Hrvatsku i našu budućnost. Ocijenila je kako zbog njih možemo reći da smo završili pregovori i da ćemo 2013. postatati članicom EU te naglasila kako će toga trenutka hrvatski jezik postati 24. službeni jezik Unije čime se se na neki način ovaj povijesni krug zatvara. U Europsku uniju ulazimo ponosni na svoju tradiciju i kulturu, ali i na brojne slavne i časne muževe te sinove hrvatskog naroda koji nam u trenutcima kada posustanemo i možda pokleknemo daju novu snagu, zaključila je Kosor.

OSIJEK - Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je sinoć u Osijeku kako je HDZ jedini ostvario povijesnu zadaću - pobjedonosnog ostvarivanja hrvatske neovisnosti i državnosti te učvršćivanja države na diplomatskom i vojnom planu. Govoreći na obilježavanju 22. obljetnice osnutka osječkoga ogranka stranke Šeks je kazao kako je osnivanje osječkoga HDZ-a 1989. godine, bilo žarište i temelj za osnivanje stranke u drugim dijelovima Slavonije i Baranje. Zahvalio je svima koji su ostali vjerni stranci, ali i onima koji su na tome putu posustali ili se više ne slažu s maticom, ali je, kako kaže, svaki od njih imao doprinos u nekoj dionici stranačkog puta. Danas se nastoji revidirati slika moderne hrvatske povijesti, HDZ prikazati kao kriminalna i zločinačka organizacija, a izolirani slučajevi nezakonitog djelovanja pojedinaca, nastoje se nametnuti kao teret kolektivne krivnje cijelom HDZ-u, upozorio je Šeks.

Dodao je kako rezultati, koje je stranka do sada ostvarila, govore da HDZ može isplivati iz svih poteškoća, unatoč tome što neki HDZ-u predviđaju ne samo gubitak izbora, nego i potpunu propast. Po njegovim riječima, "drugovi se spremaju za revanšizam, kakav su priželjkivali 2000. godine" te nude proturječna obećanja i prikrivaju da Hrvatsku žele predati "u ropstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)".

ZAGREB - U spomen na vukovarske žrtve sinoć su pod geslom "I reći ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar" upaljene svijeće duž Vukovarske ulice te na prostoru ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zagrebačke Gradske uprave. Organizatorima, Klubu veterana 148. brigade Hrvatske vojske, pridružili su se mnogobrojni građani, među kojima su bili i velik broj učenika te predstavnici udruga i političari. Svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske, u blizini KD Vatroslava Lisinskog, složene su u obliku imena Vukovar i velikoga križa, a upaljene su "vukovarskim svjetlom mira" koji su iz Vukovara donijeli, u koloni pristigli branitelji motociklisti. Obrativši se na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba veterana 148. brigade Boris Vukadinović podsjetio je na grčevitu bitku za Vukovar prije dvadeset godina, u kojoj su uništene stotine tenkova, oboreni desetci zrakoplova agresora, koji je izgubio i oko oko 10-ak tisuća vojnika. "Grad Vukovar se herojski branio", istaknuo je Vukadinović naglasivši kako je tijekom napada na grad poginulo oko 1700 ljudi, oko 4000 je ranjeno, a gotovo 5000 zarobljeno. Dodao je kako su mnogi civili i branitelji nakon zarobljavanja mučki pobijeni ili odvedeni u logore u Srbiji te podsjetio kako se nekima od njih, ni sudbine ni groba, još ne zna.

OSIJEK - U Osijeku je sinoć predstavljena knjiga "Tuđmanova baština" autora Nedjeljka Mihanovića, koji je na 655 stranica iznio svoja razmišljanja o životu i djelu prvoga hrvatskog predsjednika, koja su po njegovim riječima bazirana na argumentima i desetogodišnjoj suradnji s Franjom Tuđmanom. Između ostalog hrvatski književnik, publicist, član HAZU-a i predsjednik Hrvatskog sabora kojim je imenovan 24. svibnja 1994., Mihanović je istaknuo kako je Tuđman najznačajnija povijesna ličnost "čovjek koji je u srcu imao Hrvatsku i koji je ostvario svoj i vjekovni hrvatski san o samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj". U tome nije imao pomoć "ni većeg dijela svojih prvih suradnika", rekao je Mihanović, dodavši kako je u knjizi ukazao na niz "osoba koje su odigrale negativnu ulogu od samog početka Tuđmanove ideje o slobodnoj i suverenoj državi". Kao najveće probleme s kojima se susretao predsjednik Tuđman, a koji su i danas "jednako snažni odnose se na jugonostalgičare, komunistički mentalitet i petu kolonu". Upravo ta "peta kolona nastoji u svim porama razoriti hrvatsko društvo i nacionalni identitet, a prisutni su čak i u nogometu, jer im je draži hrvatski poraz od pobjede", ustvrdio je.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙