FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a utvrdio je sinoć stranačke liste za parlamentarne izbore 4. prosinca, na kojima mjesto nisu našli neki od SDP-ovih veterana, poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića. Nakon sjednice stranačkog Glavnog odbora, Željka Antunović novinarima je izjavila kako je beskrajno zahvalna SDP-u i SDP-ovcima što je u četiri mandata u Hrvatskom saboru imala priliku boriti se za socijaldemokratske vrijednosti, zadovoljna što je taj posao odradila kako treba. Antun Vujić smatra kako je sasvim u redu što u idućem mandatu neće u Saboru braniti SDP-ove boje. "Mislim da se trebaju čuti i novi glasovi i u tom smislu ovo je vjerojatno jedan optimistični izbor novih mogućnosti. Mi koji možda imamo neka sjećanja, možda i neka znanja, rado ćemo biti u pozadini ovoga što se događa i prema tome to je puna podrška ovom izboru", kazao je Vujić novinarima. Davorko Vidović izjavio je kako je s Milanovićem razgovarao o sastavljanju stranačkih lista, odnosno o tome da na njima neće biti njegovog imena, istaknuvši kako se nakon 12 izbornih ciklusa umorio od rada u parlamentu. To, naglasio je, ipak ne znači da neće biti aktivan u stranci koju je stvarao i kojoj je doprinosio koliko je mogao. Vesna Škulić, koja također nije na listama, izrazila je uvjerenje da će SDP nastaviti i dalje skrbiti o pravima osoba s invaliditetom, te da će se i sama, kao članica stranke, truditi da se u korist osoba s invaliditetom provode svi domaći i međunarodni dokumenti i zakoni. Glavni odbor SDP-a je jednoglasno odlučio da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i Kukuriku koalicije, te nositelj u devet od deset izbornih jedinica, dok će u trećoj to biti čelnik HNS-a Radimir Čačić.

ZAGREB - Predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj doći će danas u 13 sati na ispitivanje u USKOK koji je protiv HDZ-a pokrenuo istragu zbog crnih fondova, potvrdio je jučer Gredelj Hini. Odvjetnik prve stranke osumnjičene za korupciju najavio je da će nakon saslušanja u USKOK-ovom sjedištu u Gajevoj ulici novinarima dati kratku izjavu, no prije toga nije želio govoriti o slučaju. Prije ispitivanja nije želio otkriti ni strategiju kojom se HDZ planira braniti protiv USKOK-ovih sumnji. Predstavnik HDZ-a u sjedište USKOK-a dolazi s odvjetnikom jer se ta stranka, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba. Tužiteljstvo, naime, sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.

RIJEKA - U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci sinoć su otvorene dvije izložbe: "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave 1420.-1797." i "Trn u oku mletačkog lava - Rijeka između Habsburgovaca i Venecije". Izložba posvećena bokeljskom pomorstvu poseban naglasak ima na Lepantskoj bitci u kojoj su sudjelovali gradovi pod venecijanskom upravom i to Rab, Cres, Zadar, Trogir, Šibenik, Kopar, Krk sa galijom "Cristo Rassussitato" i Kotor s galijom "Sv. Tripun Kotorski". U toj bitci je Boka kotorska dala značajan doprinos pobjedi Svete Lige nad Osmanlijama. Druga izložba, "Trn u oku mletačkog lava – Rijeka između Habsburgovaca i Venecije" oslikava situaciju u Rijeci u vrijeme mletačke vlasti nad istočnom obalom Jadrana. Tada je samo Rijeka i šira okolica na obali bila van mletačke uprave.

ZAGREB - Enciklopedijski biblijski priručnik, urednika Pat i Davida Alexandera, jednu od najpoznatijih i najraširenijih knjiga na svijetu koja omogućuje dublje razumijevanje Biblije, predstavili su sinoć na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga i učila, profesori zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Darko Tepert i Božo Lujić. Hrvatski prijevod Enciklopedijskoga biblijskog priručnika napravljen je od četvrte inačice engleskog izdanja, rekao je Tepert, dodavši kako to u svijetu općeprihvaćeno djelo daje temelj za razumijevanje pojedinih biblijskih tekstova. Enciklopedijski biblijski priručnik ima 127 stručnih članaka o povijesnim okolnostima i uporabi Biblije, 816 stranica, s više od 700 fotografija, ilustracija, skica, grafičkih prikaza i zemljovida, a namijenjen je, kako je rekao, široj publici i pruža mogućnost da se bolje upozna biblijski tekst i vrijeme nastanka Biblije.

ZAGREB - Zbornik radova "Od Dubrave do Dubrovnika – prigodom 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića", u kojemu je priređivač Ivica Puljić u časopisu Humski zbornik br. XIII. objavio radove o etničkom i vjerskom podrijetlu Ruđera Josipa Boškovića te mjestu njegova rođenja, predstavljen je sinoć u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. O zborniku su govorili književnik Stjepan Šešelj, član uredništva zbornika jezikoslovac Domagoj Vidović i publicist Mate Kovačević. Zbornik skida naslage zaborava i na temelju izvorne i nepoznate građe progovara o podrijetlu Ruđera Boškovića, rekao je Šešelj dodavši kako je u zborniku obrađeno i područje Dubrave odakle potječu Boškovići. Objašnjavajući topografsko nazivlje, Vidović je govorio o složenim pitanjima etničkih odnosa i nacionalnoj pripadnosti rodova na području Popova. Kovačević smatra kako je zbornik radova lepeza različitih radova o podrijetlu i mjestu podrijetla hrvatskoga isusovca i znanstvenika Ruđera Josipa Boškovića.

ZAGREB - Jedan od najutjecajnijih američkih jazz klavirista McCoy Tyner sinoćnjim je koncertom, na kojem je izvodio djela Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana, otvorio sedmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala. Uz Tynera i njegov trio, nastupili su i posebni gosti - saksofonist i klarinetist Chris Potter, poznat kao dugogodišnji član Dave Holland Quinteta, te nova zvijezda vokalnog jazza Jose James kojeg su kritičari časopisa DownBeat ove godine proglasili najboljim u kategoriji zvijezda u usponu karijere. Kritičari smatraju da je glazba McCoyja Tynera oblikovala suvremeni jazz, a najpoznatiju suradnju ostvario je s Johnom Coltraneom. S tom legendom jazza svirao je u The John Coltrane Quartetu te na kultnim izdanjima “My Favourite Things”, “Live at Village Vanguard”, “Impressions”, “A Love Supreme”. Djelić te suradnje u suvremenim je interpretacijama sinoć predstavio posve ispunjenom gledalištu Kina SC-a. Danas na Zagreb Jazz Festivalu kao glavna zvijezda nastupa slavni jazz i fusion gitarist Pat Metheny sa svojim triom.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙