FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

70. obljetnica Holjevčeve akcije u Karlovcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 17. studenog 2011. (Hina) - U povodu 70. obljetnice ulaska partizana u okupirani Karlovac s Većeslavom Holjevcem na čelu članovi Saveza antifašističkih boraca Karlovačke županije položili su danas cvijeće na spomenik uz Koranu Ivici Gojaku, koji je taj dan prije 70 godina poginuo u akciji, te Većeslavu Holjevcu u središnjem karlovačkom parku.

Predsjednik županijskog SAB-a Mirko Miladinović kazao je kako je njihova obveza prisjetiti se antifašističkih boraca i žrtava za slobodu, a zahvalio je i braniteljima Domovinskog rata što su sačuvali ono što je izvojevano u II. svjetskom ratu. Pritom je osudio „falcifikatore povijesti koji na sve načine pokušavaju prikazati ustaški režim pozitivno, a borce narodnooslobodilačkog rata negativcima“.

Osudivši uhićenje Josipa Boljkovca za navodan ratni zločin iz svibnja 1945., Miladinović je kazao da Boljkovac preko sina pozdravlja iz pritvora sudionike skupa i poziva ih da "ustraju u dokazivanju istine" te da se "nikoga ne boje“.

Kako se nitko od političara područne i lokalne vlasti nije odazvao skromnoj proslavi, a nikada nije bilo manje uzvanika na obilježavanju te obljetnice, Miladinović je rekao da ih se očito dnevna politika srami i sada kad im trebaju glasovi te da ih zavlače četiri godine u pravu da uza sve dozvole vrate spomen-ploču o tome događaju iz 1941. na zgradu karlovačkog Doma zdravlja, razbijenu 1991. Među ljudima koji bi ih poduprli, ustvrdio je, vlada strah, a mlađi se boje da će ostati bez posla ako se izjašnjavaju kao antifašisti.

"Zabrinjava nas izostanak reakcije organiziranih političkih snaga demokratske orijentacije, namjerno kažem demokratske, a ne lijeve, jer antifašizam nas ne bi smio dijeliti ideološki, već bi nam svima morao biti zajednički, svim ozbiljnim političkim i građanskim organizacijama", kazao je Miladinović.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙