FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 125. obljetnica osječke Strojarske i tehničke škole

Autor: vsik
OSIJEK,11. studeni, 2011.(Hina) - U osječkoj Strojarskoj i tehničkoj školi danas je svečano proslavljena 125. obljetnica rada te škole izvedbom programa "Strojarski vremeplov" te predstavljanjem istoimene monografije.

Ravnatelj škole Ivan Kuleš istaknuo je kako se danas u toj školi obrazuje 560 učenika za majstorska zanimanja svih strojarskih smjerova, od zlatara, automehaničara, alatničara do strukovnih tehničara.

U svojoj dugoj prosvjetnoj povijesti "šegrtska" je škola od 1886., kad je osnovana, do danas obrazovala sve profile majstora potrebnih za funkcioniranje grada i okolice. Kad je osnovana škola, "struje nije bilo i u Osijek je stigla tek nakon 40 godina, 1926., ali se struka dobro učila, rekao je Kuleš.

Primjerice, kazao je, tadašnji su učenici od "ponedjeljka do petka kao naučnici kod majstora učili zanat, a školu pohađali subotom i nedjeljom".

Sve je to navedeno u monografiji, uz najnovije podatke o školi, koji se odnose i na teško stradanje zgrade u tijeku Domovinskog rata. Škola je samo na krovu imala 12 velikih rupa, a 95 posto prozora bilo je uništeno, kao i grijanje i instalacije. Obnova je počela već 1992., kad se u zgradi održavala i nastava, "a ako je padala kiša, nastave nije bilo jer je sve prokišnjavalo". "Danas je Strojarska i tehnička škola suvremeno opremljena, možemo reći jako dobro za uvjete u Hrvatskoj, ali i izvan nje", rekao je Kuleš.

Posebice je istaknuo knjižnicu s više od 20.000 knjiga, te centar za nove tehnologije i mnogobrojne radionice.

Svečanoj proslavi 125. obljetnice Strojarske i tehničke škole nazočili su predstavnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙