FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište odrađuje jučerašnje gubitke na inozemnim burzama

Autor: scvi
ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Dan nakon blagdana, na Zagrebačkoj burzi danas su intenzivirane prodaje dionica kao reakcija na jučerašnje rasprodaje na svjetskim burzama, pri čemu su Crobexi oko podneva bili u minusu oko dva posto.

Crobex indeks u 12,00 sati bio je na gubitku 1,97 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 2,13 posto, na 988 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 7 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna više nego u ponedjeljak u ovo doba.

„Domaće tržište odrađuje jučerašnje oštre gubitke na svjetskim burzama. Drhtavim rukama ulagači pritišću naloge za prodaju, baš kao što su to inozemni investitori činili jučer“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

S tehničkog aspekta, Crobex je pao ispod 10-dnevnog pomičnog prosjeka, koji se nalazi na 1.818 bodova.

„Ta razina sad će Crobexu predstavljati otpor. Nova podrška mu je na 1.780 bodova, gdje je njegovo prošlogodišnje i ovogodišnje dno. Bude li ta potpora probijena, sljedeći cilj Crobexu je oko 1.650 bodova. Daljnje kretanje domaćeg burzovnog indeksa ponajviše će ovisiti o kretanjima na svjetskim burzama“, ocjenjuje Laća.

Milijunski promet zasad je ostvaren jedino dionicom HT-a, u visini od 1,93 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1,8 posto, na 243 kune.

Slijedi dionica Zagrebačke banke, sa 622.500 kuna prometa i padom cijene za 1,6 posto, na 42,94 kune.

Među likvidnijim izdanjima najveće gubitke bilježi dionica Luke Rijeka, kojoj je cijena potonula 4,87 posto. Po gubitcima slijede dionice IGH, kojima je cijena potonula 3,96 posto, Petrokemije, 3,46 posto te Dalekovoda, 3,42 posto.

Na europskim burzama, pak, situacija se danas stabilizira nakon velikih jučerašnjih gubitaka izazvanih neočekivanom najavom Grčke da će održati referendum o financijskoj pomoći EU-a. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,5 posto, a pariški CAC 0,4 posto.

„Svjetska tržišta su se danas donekle stabilizirala, međutim puno je rizika zbog kojih će trgovanje i dalje biti volatilno. Najveći rizik je grčka kriza, medijski i najeksponiranija, koja će pritiskati tržišta sve do održavanja referenduma. No, zabrinjavaju i lošiji od očekivanja kineski i američki PMI indeksi industrijske aktivnosti“, napominje Laća.

Danas je objavljeno da je i njemački PMI indeks industrijske aktivnosti u listopadu potonuo ispod 50 bodova, na recesijskih 49,1 bod. Taj indeks zabilježio je pad 6. mjesec uzastopno.

„Tržišta su na oprezu i nakon propasti brokerske tvrtke MF Global. Riječ je o jednom od 10 najvećih bankrota u američkoj povijesti, pa se strahuje od moguće lančane reakcije. Za nove smjernice investitori danas čekaju odluke sa sastanka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, te ADP-ovo izvješće o zaposlenosti u američkim privatnim poduzećima“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙