FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrabrujući rast japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
TOKIO, 14. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Japansko gospodarstvo oporavilo se u trećem tromjesečju, ostvarivši rast aktivnosti po prvi put nakon smrtonosnog potresa u ožujku, pokazali su u ponedjeljak vladini podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u tri mjeseca do kraja rujna za 1,5 posto, u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

Rast je zabilježen nakon tri tromjesečja pada i ukazuje da su aktivnosti na godišnjoj razini porasle za šest posto.

Japansko gospodarstvo ušlo je u recesiju nakon potresa, koji je uzrokovao veliku štete na sjeveroistoku zemlje. Također je oštetio tvornice i poremetio lanac opskrbe.

Najnoviji podaci ipak pokazuju da se izvoz poboljšava, što pomaže gospodarskom rastu. Neto izvoz činio je nešto više od trećine rasta zabilježenog u trećem tromjesečju, pokazuju vladini podaci.

"Povratak rastu u trećem tromjesečju ukazuje na oporavak opskrbnih lanaca, što je povećalo proizvodnju i potrošnju tvornica“, rekao je Yasuo Yamamoto iz instituta Mizuho Research Institute.

Analitičari ipak ukazuju na brojne prijetnje japanskom krhkom oporavku, uključujući jaki jen, usporavanje globalnog rasta i utjecaj poplava na Tajlandu na opskrbni lanac japanskih izvoznika.

"Rast u četvrtom tromjesečju vjerojatno će usporiti, dijelom zbog poplava u Tajlandu", rekao je Yamamoto. "Inozemna potražnja vjerojatno također neće značajno pridonijeti japanskom rastu u budućnosti zbog europskih problema", kazao je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙