FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast slovenskog BDP-a bit će ove godine manji od 1,5 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 9. studenog 2011.(Hina) - Rast BDP-a u Sloveniji u ovoj godini bit će manji od 1,5 posto, koliko je u svom redovitom polugodišnjem izvješću prije dva mjeseca najavio vladin ured za makroekonomske analize (UMAR).

Direktor UMAR-a Boštjan Vasle izjavio je u srijedu, na konferenciji za novinare u Ljubljani, da će UMAR revidirati svoju procjenu ovogodišnjeg rasta od 1,5 posto na niže te da će i rast BDP-a u idućoj godini biti manji od dva posto, koliko je najavljivano u UMAR-ovoj analizi od prije dva mjeseca.

Vasle je rekao da će nova procjena rasta slovenskog BDP-a biti napravljena krajem ovog mjeseca.

Razlozi za pesimističnija očekivanja su usporavanje gospodarskog rasta u EU i eurozoni, financijska nestabilnost u međunarodnom okruženju, ali i pad konkurentnosti slovenskog gospodarstva zadnjih nekoliko godina u odnosu na vrijeme prije krize, kad su ostvarivane prosječne stope gospodarskog rasta od oko 4 posto.

Zbog zabrinjavajućeg stanja u gospodarskom okruženju i manje gospodarske konkurentnosti Slovenije nova vlada, koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca, morat će brzo djelovati, u prvom redu na konsolidaciji javnih financija te uvođenju reformi za podizanje konkurentnosti, rekao je Vasle.

Upozorio je na presporo smanjivanje proračunskog deficita s 5,8 posto BDP-a u prošloj na očekivanih 5,5 posto u ovoj godini, veliki pad u građevinskoj djelatnosti, koja je smanjena na 40 posto u odnosu na onu iz pretkriznog razdoblja, kreditni grč slovenskih banaka, povećanu inflaciju u odnosu na očekivanja te previsoku zaduženost slovenskih poduzeća u odnosu na druge države u eurozoni.

Vodeći razlog za smanjena očekivanja gospodarskog rasta ipak su u usporavanju oporavka u EU-u i eurozoni jer u 27 država Europske unije Slovenija plasira 72 posto svog ukupnog izvoza, koji je u proteklom razdoblju, uz građevinarstvo, bio generator gospodarskog rasta.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙