FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjetnici njemačke vlade očekuju naglo usporavanje rasta u 2012.

Autor: gple
BERLIN, 9. studenog 2011. (Hina/AFP) - Dužnička kriza u eurozoni na dobrom je putu da zakoči rast njemačkog gospodarstva u idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini savjetnici.

U najnovijim ažuriranim prognozama peteročlano Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka procjenjuje da će rast njemačkog BDP-a iduće godine usporiti na samo 0,9 posto, s očekivanih ovogodišnjih 3,0 posto.

"U 2011. stopa rasta BDP-a iznosit će tri posto i time će ponovo biti visoka, iako neće biti zadržan zamah iz 2010." kada je rast premašio 3,7 posto, napisali su stručnjaci.

Rizici po rast ojačali su proteklih mjeseci a proizlaze iz nesigurnog okruženja u svjetskom gospodarstvu i "začaranog kruga dužničke i krize u bankovnom sektoru" u eurozoni.

Nove prognoze stručnjaka u skladu s onima koje je prošlog mjeseca objavila vlada, procijenivši da će rast gospodarstva usporiti s ovogodišnjih 2,9 na 1,0 posto u idućoj godini.

Pritom predsjednik vijeća stručnjaka Wolfgang Franz upozorava da se najnovija prognoza temelji na pretpostavci o razrješenju dužničke krize.

"Bude li eskalacija dužničke krize ograničena na eurozonu, gospodarske aktivnosti porast će za samo 0,4 posto. Budu li poremećaji u svijetu rezultirali stagnacijom svjetske trgovine, Njemačka će 2012. zabilježiti blagi pad BDP-a", upozorio je Franz.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙