FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački izvoz blago porastao u rujnu

Autor: mkuz
WIESBADEN, 8. studenog 2011. (Hina/AFP) - Njemački izvoz blago je porastao u rujnu u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci, signalizirajući otpornost najvećeg europskog gospodarstva u uvjetima zaoštravanja dužničke krize u eurozoni.

Iz Saveznog ureda za statistiku Destatisa izvijestili su da je njemački izvoz prema sezonski prilagođenim podacima u rujnu porastao 0,9 posto u odnosu na kolovoz, na 95,0 milijardi eura. Uvoz se smanjio za 0,8 posto, na 77,6 milijardi eura.

U odnosu na prošlogodišnji rujan izvoz je uvećan 10,5 posto a uvoz 11,6 posto.

Trgovinski višak uvećan je u rujnu na 17,4 milijardi eura, s 11,8 milijardi eura koliko je iznosio u kolovozu. Ako se izuzmu kalendarski i sezonski faktori, iznosio je 15,3 milijarde eura.

Višak u tekućoj bilanci plaćanja, širi pokazatelj razmjene koji obuhvaća i usluge, poskočio je na 15,7 milijardi eura, sa 6,5 milijardi koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, gubi zamah u kontekstu pogoršanih prognoza za globalno gospodarstvo i eskalacije dužničkih teškoća u eurozoni.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙