FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan intervenirao na deviznom tržištu; jen oslabio pet posto

Autor: mpuk
TOKIO, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Japanska vlada intervenirala je u ponedjeljak na deviznom tržištu kako bi oslabila jen nakon što je dosegnuo najvišu razinu u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon intervencije jen je oslabio pet posto prema dolaru, te se dolarom u ponedjeljak trgovalo po 79,33 jena, u usporedbi s 75,31 jena koliko je iznosio na početku trgovanja u Aziji.

Jaki jen šteti japanskom izvozno orijentiranom gospodarstvu jer poskupljuje japansku robu za strane kupce.

Ministar financija Jun Azumi rekao je da snažni jen ne odražava stvarno stanje u japanskom gospodarstvu.

Špekulacije na deviznom tržištu i zabrinutost u vezi sa snagom dolara i eura podigli su jen na nerealno visoku razinu.

"Rekao sam mnogo puta da će Japan poduzeti oštre mjere ako kretanje valutnih tečajeva ne bude odražavalo gospodarske temelje i ako se špekulativni potezi nastave", objasnio je u ponedjeljak Azumi.

Rast jena bio je dijelom potaknut činjenicom da ga se trenutno smatra "sigurnim utočištem" za kapital. Zbog nastavljene dužničke krize u Europi i straha od usporavanja američkog gospodarskog rasta sve više investitora prodaje dolare i eure i kupuje jene i imovinu iskazanu u japanskoj valuti.

Japanske vlasti ove su godine već intervenirale na deviznom tržištu kako bi zakočile jačanje jena. Tako je Japan u ožujku udružio snage sa skupinom G7 kako bi se zaustavio uzlet jena. Sljedeća je intervencija uslijedila u kolovozu, kada su japanske vlasti prodavale jen na tržištima.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙