FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast prometa i narudžbi u industriji

Autor: tper
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u ovogodišnjem rujnu je porastao za 9,4 posto u odnosu na kolovoz, dok je na godišnjoj razini, kalendarski prilagođen, povećan za 11,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je na godišnjoj razini promet industrije na domaćem tržištu porastao za 4,7 posto, a na stranom tržištu za 28,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u rujnu ove u usporedbi s prošlogodišnjim rujnom, promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji je za 20,2 posto.

Promet intermedijarnih proizvoda veći je pak za 5,5 posto, kapitalnih proizvoda za 14,8 posto, energija za 18,2 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,4 posto.

Podaci DZS-a o novim narudžbama industrije pokazuju rast u rujnu u odnosu na kolovoz za 2,9 posto, a u odnosu na rujan prošle godine pad za 2,1 posto.

Pritom su na godišnjoj razini narudžbe na domaćem tržištu pale za 19 posto, dok su na stranom veće za 68,2 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju da su u rujnu na godišnjoj razini narudžbe u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle za 28,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 38,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 82,4 posto, dok su narudžbe kapitalnih proizvoda manje za 36,9 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine nove narudžbe industrije porasle su za 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙