FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ericsson NT: neto dobit 25,2 milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvih je devet mjeseci ove godine zabilježila neto dobit od 25,2 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 22,7 milijuna kuna kao posljedica otpisa potraživanja na kazahstanskom tržištu, izvijestili su iz te kompanije u devetomjesečnom financijskom izvješću.

Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 838,12 milijuna kuna i smanjeni su 0,80 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 208,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 7 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno zbog manjih investicija operatora, navodi se u izvješću.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) ukupno je ostvareno 301,8 milijun kuna prihoda od prodaje ili 2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prihod od prodaje na Ericssonovu tržištu iznosio je 328,1 milijun, što je 5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 25 posto, izvoz u ostale zemlje čini 36 posto, dok izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 39 posto.

Po podacima iz izvješća, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine knjižene narudžbe smanjene su za 24 posto te iznose 792,4 milijuna kuna.

Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi te neznatan pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kazala je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Smanjenje knjiženih narudžbi prvenstveno je posljedica značajnog pritiska na cijene proizvoda i usluga te manjeg investiranja operatora i državnih institucija u telekomunikacijsku opremu, usluge i ICT rješenja na domaćem i izvoznim tržištima, dok su knjižene narudžbe na Ericssonovom tržištu više od prošlogodišnjih.

I dalje su prisutna nepovoljna politička i gospodarska kretanja na našim glavnim izvoznim, kao i na potencijalnim tržištima. Nastavak recesije kao i poseban porez na mobilne usluge negativno utječu na investicije operatora na domaćem tržištu, ističu u Ericsson Nikoli Tesli u kojem očekuju da će najavljeno ukidanje posebnog poreza na mobilne usluge pozitivno utjecati na ulaganja operatora u 2012.

Nadalje, unatoč jasnim pokazateljima brojnih naprednih ekonomija o pozitivnom utjecaju ICT-a na razvoj društva, strateški projekti u Hrvatskoj se kontinuirano odgađaju. Također, administrativne procedure, uključujući sporost donošenja odluka u ministarstvima, utječu na realizaciju već ugovorenih projekata, naglašava Kovačević.

Sasvim je sigurno da će poslovni izazovi biti prisutni i u narednom razdoblju. Stoga su u središtu naše pozornosti svijest o poslovanju u otežanim uvjetima, daljnje odgovorno upravljanje rizicima i ulaganjima te nalaženje novih poslovnih modela, kazala je.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙