FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad narudžbi u njemačkoj industriji

Autor: mkuz
BERLIN, 4. studenog 2011. (Hina/AFP) - Narudžbe u njemačkoj industriji pale su u rujnu za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnute dvoznamenkastim padom potražnje iz ostalih zemalja eurozone, priopćila je u petak njemačka vlada.

Time su zabilježile pad treći mjesec zaredom. U kolovozu smanjile su se za 1,4 posto.

Pad potražnje zabilježen je i u samoj Njemačkoj i u inozemstvu, pri čemu su inozemne narudžbe kliznule za 5,4 posto, pritisnute 12,1-postotnim padom narudžbi iz 17-člane eurozone.

Domaće narudžbe bile su niže tri posto.

U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća rujan i kolovoz a predstavlja bolji pokazatelj jer isključuje moguće jednokratne faktore narudžbe su zabilježile još veći pad, za 4,6 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca. Podaci ocrtavaju sličnu situaciju kao i oni za rujan, uz pad domaćih narudžbi za 2,9 posto, te onih iz inozemstva za 6,0 posto.

Najnoviji podaci pokazuju da najveće europsko gospodarstvo posustaje pod pritiskom slabijih globalnih prognoza i eskalacije dužničkih problema u eurozoni.

"Financijska previranja i usporavanje gospodarskog rasta u drugim zemljama eurozone očito su pokvarili apetit za njemačkom robom", zaključio je Carsten Brzeski iz ING-a.

Na godišnjoj razini ukupne su narudžbe u rujnu porasle za skromnih 2,4 posto. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća kolovoz i rujan uvećane su na godišnjoj razini za 4,4 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙