FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: kraj tjedna mogao bi proteći u mirnome raspoloženju

Autor: scvi
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Kao i cijeloga tjedna, na Zagrebačkoj burzi i danas bi Crobexi mogli bilježiti tek blage promjene, a zbog suzdržanosti investitora uoči parlamentarnih izbora ni promet vjerojatno neće značajnije odstupati od dosadašnjih niskih razina.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,56 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 0,81 posto, na 1.007 bodova.

Od početka tjedna ne bilježe se njihove znatnije promjene – Crobex je u minusu 0,54 posto, a Crobex10 u plusu 0,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 10,16 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego dan prije.

„Kako nema poticajnih vijesti, očekujem danas nastavak stagnacije domaćih burzovnih indeksa uz nizak obujam trgovanja. Suzdržanost investitora prema ulaganju u dionice mogla bi se nastaviti sve do parlamentarnih izbora, nakon kojih bi trebale biti poznate gospodarske smjernice za iduće četiri godine“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, ni najnoviji makroekonomski pokazatelji nisu ohrabrujući. Hrvatski zavod za zapošljavanje jučer je, naime, objavio da je krajem listopada bez posla bilo registrirano 293.852 osobe, što je za 3,6 posto ili 10.185 osoba više nego u rujnu, no i 3,5 posto ili 10.627 osoba manje nego u listopadu prošle godine.

A nakon oštrog pada dan prije, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima i vijestima iz kompanija, a pozitivno je na ulagače djelovalo i smirivanje situacije u Europi.

Dow Jones indeks ojačao je 0,96 posto, na 11.893 boda, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 1.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 2.625 bodova.

Situacija u Europi jučer se ponešto smirila, nakon panike koju je dan prije izazvao proboj prinosa na talijanske obveznice iznad kritičnih 7 posto.

Stoga su i na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros porasle, no trguje se oprezno.

„Trgovanje na europskim burzama započinje u dobrom raspoloženju, no fokus investitora bit će na glasovanju u talijanskom senatu o mjerama štednje“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙