FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: europski dogovor potiče i domaće tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Snažan uzlet cijena dionica na svjetskim tržištima, potaknut dogovorom čelnika eurozone o suzbijanju dužničke krize, danas bi mogao potaknuti i Zagrebačku burzu, no pitanje je hoće li rast Crobexa biti popraćen i većom likvidnošću.

Svih 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas rast Crobexa.

Crobex indeks jučer je porastao 1,64 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 1,31 posto, na 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,42 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego prethodnoga dana.

„Unatoč neizvjesnosti uoči parlamentarnih izbora, početku sezone objave poslovnih izvješća domaćih kompanija i dosadašnjoj slaboj korelaciji sa svjetskim burzama, val snažnog uzleta cijena dionica na svjetskim burzama zasigurno će se danas preliti i na domaće tržište“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Ostaje tek za vidjeti, dodaje Nagy, hoće li se znatnije povećati i likvidnost na domaćem tržištu.

Na svjetskim burzama, pak, cijene dionica snažno rastu, nakon što su jutros, nakon maratonskog sastanka, čelnici eurozone dogovorili povećanje kapaciteta fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) sa 440 milijardi eura na 1.000 milijardi.

Doduše, još nije određeno kako će se to postići, a moguće su dvije opcije. Jedna je da bi EFSF bio jamac ulagačima u državne obveznice 20 do 30 posto ukupnog iznosa. Druga je mogućnost da se stvori namjenski investicijski instrument, koji bi bio otvoren za sudjelovanje privatnih investitora i državnih fondova iz rastućih ekonomija, kao što je Kina.

Postignut je i dogovor o dokapitalizaciji europskih banaka, a Europska bankarska agencija procjenjuje da će za tu svrhu trebati 106 milijardi eura. No, to ovisi i o gubicima banaka nakon otpisa dijela grčkih dugova.

Dogovoreno je, naime, da će banke i osiguravajuća društva u drugom paketu pomoći Grčkoj dobrovoljno otpisati 50 posto njezinih dugova.

„Vijest dana na burzama je rješenje pitanja grčkog duga, barem u kratkom roku. Uspješan dogovor banaka i predstavnika država članica eurozone o otpisu polovine duga Grčkoj prvi je konkretni potez koji su vodeći europski političari poduzeli u posljednjih šest mjeseci. Svi sektori danas bi mogli ostvariti dobitke, pri čemu posebice rudarski“, ocjenjuje Nagy.

A osim vijesti iz eurozone, u fokusu investitora su i financijska izvješća kompanija. Između ostalih, danas se očekuju objave Lufthanse, Volkswagena i Shella.

„Dosad objavljeni rezultati pokazuju da je poslovni sektor tek manjim dijelom osjetio posljedice dužničke krize. Ipak, investitori su još na oprezu. Financijski sektor zasigurno će trebati dokapitalizaciju zbog velikog otpisa grčkog duga“, kaže Nagy.

Na domaćem tržištu danas se, među ostalim, očekuju poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle, a sutra HT-a.

Jutros je, pak, Atlantic grupa izvijestila da je u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu od 3,45 milijardi kuna, dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, uz rast od 4 posto u usporedbi s pro-forma konsolidiranim prihodom u prvih devet mjeseci 2010.

Dobit iz poslovanja prije amortizacije, bez jednokratnih utjecaja, dosegnula je 394 milijuna kuna, a neto dobit bez jednokratnih utjecaja 32,5 milijuna kuna.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙