FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska produljila zabranu spekulativne trgovine bankovnim dionicama

Autor: vmom
PARIZ, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Francuska je odlučila produljiti zabranu short-sellinga za dionice 10 financijskih institucija za iduća tri mjeseca, počevši od petka, objavio je u četvrtak ministar financija Francois Baroin.

Odluka je donesena nakon što je francuski regulator za tržište dionica (AMF) zaključio da postojeći tržišni uvjeti ne dopuštaju ukidanje zabrane.

Ministar je napomenuo da bi se zabrana mogla ukinuti prije isteka roka ako budu stvoreni odgovarajući tržišni uvjeti.

Zabrana je uvedena 11. kolovoza nakon oštrog pada cijena dionica francuskih banaka.

Reakcije na tržištu dionica bile su mješovite. Dionice Societe Generalea i BNP Paribasa ojačale su 0,8 i 2,8 posto. Dionice Credite Agricolea oslabjele su pak 1,7 posto nakon što je izvijestila o padu dobiti u trećem tromjesečju zbog otpisa grčkog duga i upozorila da očekuje teško razdoblje. Ta francuska banka ujedno spada među najizloženije talijanskom dugu.

Zabrana short-sellinga trenutno je na snazi i u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj i Belgiji, s tim da u petak istječe rok i talijanskoj zabrani. Ograničenja u Belgiji, Španjolskoj i Grkoj ostaju na snazi dok tamošnji regulatori ne utvrde da se situacija na tržištu stabilizirala.

Short-selling je uobičajena praksa hedge fondova i ostalih ulagača koji se klade na pad cijena dionica. Trgovci pritom posuđuju dionice kako bi ih prodali u nadi da će ih kasnije ponovno otkupiti po nižim cijenama i time zaraditi na razlici.

Većina ograničenja uvedena je u kolovozu, no dosad nije uspjela zaštititi bankovne dionice od masovne prodaje na koju se ulagači odlučuju jer ih brine njihova izloženost dužničkim problemima u eurozoni.

Najveća tržišta dionica poput britanskog odbila su uvesti slične zabrane.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙