FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit Gazproma prekoračila 25 milijardi dolara

Autor: mpuk
MOSKVA, 9. studenog 2011. (Hina/AFP) - Ruska naftna i plinska kompanija Gazprom priopćila je u srijedu da joj je neto dobit u prvoj polovici godine skočila za 56 posto, premašivši 25 milijardi dolara, zahvaljujući rastu cijena energenata i većoj količini prodanog plina.

Neto dobit u prvoj polovici godine iznosila je 771,7 milijardi rubalja (25,7 milijardi dolara), a podupro ju je rast neto prihoda od prodaje plina za 39 posto na 1.470 milijardi rubalja (48,9 milijardi dolara).

Prihodi od prodaje plina povećani su zahvaljujući "većoj količini prodanog plina u Rusiji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Europi i drugim zemljama, a dodatnu potporu pružio je rast prosječnih realiziranih cijena", navodi Gazprom u priopćenju.

U europsi su neto prihodi od prodaje plina porasli za 42 posto, a u bivšim sovjetskim republikama za 76 posto, navode u Gazpromu.

Gazpromovi ukupni prihodi, uključujući i transport nafte i plina, porasli su na 2.347 milijardi rubalja (78,6 milijardi dolara), u odnosu na 1.716 milijardi rubalja (56,9 milijardi dolara) ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Porasli su i operativni troškovi, za 31 posto, navodi se u priopćenju.

Na Gazprom otpada osmina ruskog bruto domaćeg proizvoda. Podmiruje više od 25 posto potreba Europe za plinom.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙