FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOL i ČEZ grade termoelektranu u Mađarskoj snage 860 MW

Autor: scvi
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Zajednička tvrtka mađarske naftne i plinske kompanije MOL-a i češke energetske tvrtke ČEZ-a potpisala je danas ugovor o gradnji plinske termoelektrane u rafineriji Duna u vlasništvu MOL-a, instalirane snage 860 MW, priopćeno je danas iz mađarske kompanije.

MOL-ČEZ European Power Hungary Ltd. (MCEPH), zajednička tvrtka MOL grupe i ČEZ-a potpisala je ugovor s tvrtkom Tecnicas Reunidas o gradnji plinske termoelektrane s kombiniranim ciklusom (CCGT) u Százhalombatti, te sklopila s tvrtkom Siemens Zrt. dugoročni sporazum o uslugama (Long Term Service Agreement) za termoelektranu, stoji u priopćenju.

Planirano ulaganje odnosi se na izgradnju kombinirane plinske termoelektrane u rafineriji Duna u vlasništvu MOL Grupe u Mađarskoj, s instaliranom snagom od 860 MW. Termoelektrana će biti opremljena najmodernijom tehnologijom za proizvodnju energije s visokom učinkovitošću i najnižim graničnim troškovima. MCEPH posjeduje sve dozvole potrebne za početak izgradnje.

Prva faza ulaganja počinje u listopadu 2011. godine, a očekuje se da bi druga faza, izgradnja – podložna naknadnim odlukama MOL-a i ČEZ-a o ulaganju – trebala započeti do kraja prve polovine sljedeće godine.

Prema planovima, termoelektrana bi trebala započeti s komercijalnim radom u prvom tromjesečju 2015. godine. Ukupni trošak ulaganja iznosi oko 600 milijuna eura, što je oko 15 posto niže u usporedbi s prvotnim očekivanjima u izvedbenoj studiji uslijed stvarnih nižih troškova, navodi se u priopćenju.

„Drago mi je da je MOL grupa, nakon tri godine napornog rada, napravila velik korak u provođenju svoje regionalne strategije budući da ćemo biti u mogućnosti ući na izuzetno privlačno mađarsko i regionalno tržište električnom energijom od 2015. nadalje, u čemu vidimo velik potencijal za rast. Očekuje se da će moderna kombinirana plinska termoelektrana dugoročno osigurati konkurentnu prednost i energetsko poslovanje sa stabilnim povratom ulaganja. Osim toga, bit ćemo u mogućnosti dodatno povećati sigurnost opskrbe rafinerije Duna koja je već prepoznata kao jedna od najučinkovitijih rafinerija u Europi", rekao je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi.

(Hina) xpp ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙