FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana četvrti mjesec zaredom

Autor: vmom
BERLIN, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Poslovna klima u Njemačkoj u listopadu je pogoršana četvrti mjesec zaredom, pokazali su u petak objavljeni najnoviji podaci uglednog istraživačkog instituta Ifo.

Ifo indeks poslovne klime u listopadu je smanjen za puni bod u odnosu na prethodni mjesec, na 106,4 boda, objavio je institut Ifo.

"Ifo indeks poslovne klime u njemačkim sektorima industrije i trgovine dodatno je smanjen u listopadu. Poslovna situacija kompanija nije tako dobra kao što je bila posljednjih mjeseci. Što se pak tiče poslovanja u idućih šest mjeseci, kompanije su skeptičnije nego prije. S obzirom na previranja na međunarodnim tržištima, njemačkom gospodarstvu još uvijek ide dobro", kazao je predsjednik Ifo instituta Hans-Werner Sinn.

Budno praćeni podaci toga instituta potpiruju bojazni da najveće europsko gospodarstvo usporava, a jačaju i sumnje da će ono i dalje biti glavni motor rasta za Europu.

"Nastavljene neizvjesnosti u pogledu rješavanja dužničke krize pogađaju raspoloženje. Čak ako i ne dođe do eskalacije sadašnje situacije, opasnost od nove recesije bitno je povećana. Neizvjesnost kod potrošača i kompanija pogađa ključne komponente domaćeg rasta, slabo gospodarstvo smanjit će njemački trgovinski višak. Trenutno je situacija u Njemačkoj i dalje pozitivna, no malo-pomalo usporavanje globalnog rasta čini situaciju neugodnom i za velika gospodarstva", kazao je ekonomist VP banke Joerg Zeuner.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙