FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u rujnu porasla blagih 1 posto

Autor: neba
ZAGREB, 3. studenog 2011. (Hina) - U rujnu je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj porastao za 1,0 posto na godišnjoj razini, što je manji rast nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu nominalno porastao za 4,0, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je ispod očekivanja, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je potrošnja u rujnu porasla 2,2 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, i to u rasponu od 1,3 do 3,2 posto.

S obzirom da je u kolovozu promet u trgovini na malo ojačao 2 posto, podatak od 1,0 posto predstavlja usporavanje rasta.

Ipak, nastavljen je trend jačanja potrošnje, s obzirom da je u posljednjih 12 mjeseci promet u trgovini na malo porastao u njih 11. Samo je u ožujku neočekivano pao.

Rast prometa u trgovini na malo u rujnu ponajviše se zahvaljuje dobroj turističkoj sezoni.

„Premda niža od očekivanja, pozitivna stopa rasta posljedica je prvenstveno produljene turističke sezone. Domaća je potražnja, naime, još uvijek dosta potisnuta i nema osnove za njezin rast zbog slabosti na tržištu rada i neizvjesnosti građana u vezi ostvarivanja dohodaka“, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffesienbank Austria.

Ističe i da do kraja godine očekuje takve, mlake stope rasta potrošnje jer, kako kaže, „nema oporavka potrošnje dok se ne oporavi tržište rada, a ono se ne može oporaviti dok se ne oporavi realni sektor“.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙