FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA - Grčka vlada će u utorak održati izvanredni sastanak, rekao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik ne navodeći o čemu će se na sastanku razgovarati. Izvanredni sastanak je zakazan za 11,00 sati. Glavne grčke stranke su u pregovorima o tome koga će imenovati za premijera koji bi vodio kriznu koalicijsku vladu o kojoj je postignut dogovor u nedjelju, nakon što su europski čelnici izvršili pritisak na Grčku da riješi politički zastoj i prihvati 130 milijardi eura pomoći za rješavanje dužničke krize. Očekivalo se da se grčki politički čelnici u ponedjeljak slože oko toga tko će voditi novu koalicijsku vladu koja zemlju treba voditi kroz krizu i u parlamentu ishoditi prihvaćenje sporazuma o financijskoj pomoći eurozone. Socijalistička stranka aktualnog premijera Georgea Papandreua i Nova demokracija (desnica) Antonisa Samarasa u nedjelju su postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva kako bi poduprli europski plan i pristupili zajedničkom sastavljanju vlade čiji predsjednik neće biti Papandreu. Sam sastav vlade i njezin prvi čovjek su predmet intenzivnih pregovora socijalista, konzervativaca i ostalih grčkih parlamentarnih stranaka.

ATENA - Europski ombudsman Nikiforos Diamandouros je u ponedjeljak izjavio da je kontaktiran u vezi mogućnosti da postane kandidat za čelno mjesto u novoj grčkoj koalicijskoj vladi te da je spreman "doprinijeti" pod određenim uvjetima. "Jučer sam primio informativni telefonski poziv a od tada nije bilo kontakta", rekao je Diamandouros agenciji Reuters telefonom iz Strasbourga gdje mu je sjedište. "Ne isključujem mogućnost da dam doprinos ako se ostvare određeni uvjeti", odgovrio je na pitanje je li mu iznesen prijedlog da preuzme premijerski položaj. Diamandouros, koji ispituje pritužbe na institucije i tijela EU-a, odbio je reći tko ga je kontaktirao i koji su njegovi uvjeti. Diamandouros, 69-godišnji bivši profesor političkih znanosti na atenskom sveučilištu, trenutno služi treći četverogodišnji mandat u europskoj instituciji. Kao mogući kandidat za premijersko mjesto u novoj grčkoj vladi u Ateni se spominje i bivši dopredsjednik Europske središnje banke Lucas Papademos.

WASHINGTON/ZAGREB - Bijela kuća objavila je u ponedjeljak kako od predstojećeg izvješća UN-ove Agencije za nuklearnu energiju (IAEA) očekuje da odrazi američku zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, ali je odbila komentirati pojedinosti izvješća koje su procurile u javnost. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je kako Washington i dalje vjeruje da je najbolji način za borbu protiv iranskih nuklearnih ambicija međunarodna diplomacija, ali kao što je uobičajeno, ne isključuje uporabu vojne sile. "Ne želim prejudicirati izvješće koje još nije izašlo", rekao je Carney. "Mi svakako očekujemo da ono odrazi i pojača ono što smo govorili o ponašanju Irana i njegovu neuspjehu da poštuje svoje međunarodne obveze. Siguran sam da će ono odraziti našu zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa", kazao je glasnogovornik. Na pitanje postoji li bilo kakva mogućnost da će Sjedinjene Države voditi ili sudjelovati u vojnom udaru na iranska nuklearna postrojenja, Carney je odgovorio da je diplomacija prioritet. "Mi smo usmjereni na diplomaciju. Mi, naravno, nikada ne sklanjamo sa stola bilo koju opciju u situaciji poput ove, ali smo vrlo usredotočeni na diplomaciju", rekao je.

BERLIN - Rasprava o mogućem vojnom udaru na Iran opasna je i snaži čelništvo u Teheranu umjesto da ga slabi, rekao je za novine njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Izraelski mediji preplavljeni su nagađanjima da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji postići konsenzus u vladi za napad na iranska nuklearna postrojenja. "Upozoravam na opasnost iznošenja zamisli o vojnim opcijama", rekao je Westerwelle listu Hamburger Abendblatt. "To su rasprave koje jačaju iransko čelništvo umjesto da ga slabe". Očekuje se da Međunarodna agencija za atomsku energiju ovoga tjedna objavi najdetaljnije izvješće do sada o istraživanjima u Iranu za koja se ocjenjuje da su usmjerena na razvoj atomskog opružja. Ne očekuje se, međutim, da će izvješće dovesti do pooštravanja sankcija protiv Teherana u Vijeću sigurnosti. Westerwelle je, međutim, rekao da se, ako Iran ne surađuje, međunarodna zajedica neće ponašati kao da se ništa nije dogodilo. "Iran ima pravo koristiti nuklearnu energiju za civilne namjene ali i dužnost da isključi vojnu uporabu", rekao je njemački ministar.

MOSKVA - Popularnost ruskog prmijera Vladimira Putina pala je na najnižu razinu u više od posljednjih deset godina a oštro je pala i podrška njegovoj stranci mjesec dana prije parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak. Rezultati istraživanja Levada centra pokazuju da bi nakon izbora 4. prosinca Jedinstvena Rusija mogla ostati bez dvotrećinske većine u donjem domu parlamenta, Dumi. Nakon parlamentarnih izbora u ožujku će se održati predsjednički izbori na kojima Putin očekuje vratiti se na predsjednički položaj kojeg je držao do 2000. do 2008. Kako je 61 posto ispitanika izrazilo podršku Putinovom djelovanju kao premijera, anketa provedena od 28. listopada do 1. studenog sugerira da Putin neće imati većih teškoća u provedbi svog plana povratka u Kremlj. Ali, rezultati ankete instituta Levada za Putina su najniži od kolovoza 2000., kada ga je popularnosti stajala nezadovoljavajuća reakcija na nesreću podmornice Kursk u kojoj je poginulo 118 članova posade. U anketi provedenoj od 21. do 24 listopada Putin je dobio potporu 66 posto ispitanih. Potpora njegovoj stranci pala ja drastičnije. Za Jedinstevnu Rusiju u ovom bi trenutku glasovalo 51 posto Rusa dok ih je prethodnog tjedna bilo 60 posto. Na 57 posto sa 62 posto prethodnog tjedna pala je podrška i predsjedniku Dmitriju Medvedevu. Zamjenik ravnatelja Levade Alekseja Graždankin ocjenjuje da bi pad popularnost mogla biti odgođena reakcija na objavu Putina i Medvedeva od 24. rujna da planiraju zamijeniti položaje u idućoj godini tako da se Putin kandidira za predsjednika a Medvedev za premijera.

MOSKVA - Kritičari Kremlja organizirali su u ponedjeljak u Moskvi povodom parlamentarnih izbora idućeg mjeseca prosvjed na način newyorškog pokreta "Occupy Wall Street" no rezultat je bio uobičajen, rastjerivanje i privođenja. Policija je silom prekinula mali skup nekoliko desetina protivnika vlade koji su se okupili pred sjedištem Središnjeg izbornog povjerenstva i objavili planove "Okupacije Starog trga", obližnjeg trga na kojem se nalaze uredi predsjedničke administracije. Prosvjednici su uputili jasnu poruku glede parlamentarnih izbora 4. prosinca uzvikujući "poništite nezakonite izbore" i držeći transparente sa sličnim porukama. Policija je prosvjednike brzo ugurala u autobus rekavši da su prekršili zakon održavajući skup bez službenog dopuštenja. Kritičari Kremlja tvrde da skori izbori neće biti demokratski jer je glasnijim oporbenim skupinama nezakonito uskraćeno pravo sudjelovanja. Oni također optužuju da će dominantna Putinova stranka "Jedinstvena Rusija" koristiti svoj utjecaj u vlasti kako bi ostvarila bolji rezultat.

LOS ANGELES/ZAGREB - Dr. Conrad Murray u ponedjeljak je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja pop-zvijezde Michaela Jacksona, izvijestili su američki mediji sa suđenja u Los Angelesu. Murray (58) je bio Jacksonov osobni liječnik dok ga je pripremao za seriju od 50 povratničkih koncerata 2009., dajući mu kirurški anestetik propofol da mu pomogne spavati gotovo svake noći u zadnja dva mjeseca njegova života, prema svjedočenju u procesu. Jacksonova smrt 25. lipnja 2009. u dobi od 50 godina, uzrokovana je "akutnim trovanjem propofolom" u kombinaciji s dva sedativa, utvrdio je mrtvozornik Los Angelesa. Porota je presudu jednoglasno donijela nakon devet sati vijećanja, koje je započelo u petak ujutro u sudnici u Los Angelesu. Utvrđujući da je Murray kriv, porota je prihvatila argument da je najmanje jedan akt teškog nehaja, ili optuženikova propusta da djeluje, bio "bitan faktor" kod izazivanja Jacksonove smrti. Izricanje kazne zakazano je za 29. studenoga, a Murray može biti kažnjen uvjetno ili do najviše četiri godine zatvora, a prijeti mu i mogući gubitak liječničke licence u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i Havajima.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙