FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BANI VALID - Borci libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća u ponedjeljak su navečer proslavili osvajanje Bani Valida, jednog od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista u Libiji. "Bani Valid je potpuno slobodan", rekao je Muhamed Šakona, zapovjednik snaga NTC-a koje su napadale grad. Reutersov novinarski tim koji je stigao u Bani Valid nije vidio nikakve znake otpora pristaša svrgnutog Moamera Gadafija, koji su uporno branili grad posljednjih šest tjedana. Borci NTC-a priredili su proslavu u centru grada, pucajući u zrak, trubeći automobilskim sirenama i postavivši svoju zastavu na jarbol. Reuters javlja kako nema nikakva dokaza da su ulazak NTC-a u grad slavili i mještani Bani Valida, većinom nastanjenom pripadnicima najvećeg libijskog plemena Varfale, tradicionalnih Gadafijevih pobornika. Istodobno u Sirtu, rodnom gradu svrgnutog libijskog diktatora, nije bilo nikakva znaka napretka ustaničkih snaga u ponedjeljak.

WASHINGTON - Izaslanici Bliskoistočnog kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija) odvojeno će se sastati s izraelskim i palestinskim predstavnicima 26. listopada u Jeruzalemu, objavio je State Department u ponedjeljak. "Izaslanici Kvarteta sastat će se sa stranama 26. listopada u Jeruzalemu radi pripreme nastavka pregovora", rekao je glasnogovornik Mark Toner, precizirajući da se radi o dva odvojena sastanka. Bliskoistočni kvartet je 23. rujna predložio plan pokretanja mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, prekinutih dulje od godinu dana. Prijedlog predviđa nastavak dijaloga za manje od mjesec dana i zaključenje mirovnog sporazuma u roku od godinu dana. Izraelci i Palestinci su prihvatili plan, ali njihove reakcije navode na oprečna tumačenja te inicijative. Palestinska samouprava je upozorila da će odbiti nastavak izravnih pregovora ako Izrael ne zaledi naseljavanje na okupiranim teritorijima. Šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton u nedjelju je optužila Izrael da priječi mirovne napore odlukom o nastavku izgradnje stanova u istočnom Jeruzalemu.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je u televizijskom intervjuu obećao da će nastaviti "uravnoteženu" vanjsku politiku nakon planiranog povratka u Kremlj na predsjedničkim izborima u ožujku iduće godine, te kritizirao Zapad da nanosi štetu Rusiji pripisujući joj "imperijalističke ambicije". Na pitanje da ga na Zapadu smatraju "jastrebom", Putin je lakonski odgovorio da je jastreb "dobra ptica" te dodao da Rusija će "nastaviti voditi uravnoteženu vanjsku politiku kao u prošlosti". "Kao i ranije, vodit ćemo uravnoteženu politiku, usmjerenu stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj Rusije. To znači da želimo imati dobrosusjedske odnose, prijateljske odnose sa svim našim partnerima", kazao je Putin u intervjuu emitiranom na tri glavna ruska TV kanala. Upitan o svom prijedlogu za stvaranje euroazijske unije s nekim državama iz bivšeg SSSR-a i za optuživanje Rusije zbog "imperijalizma", Putin je kritizirao Europu i SAD. "Mi ne govorimo o vraćanju Sovjetskog Saveza: Rusija u tome danas ne vidi svoj interes", rekao je. Europska unija ima stupanj integracije kakvom se bivši "Sovjetski Savez mogao samo nadati" a proces integracije u tijeku je i oko Sjedinjenih Država, istakao je Putin, dodajući kako "oni mogu učiniti sve i nema problema, ali kada smo mi u pitanju to se zovu imperijalne ambicije".

WASHINGTON - Američka vojska uskoro će razviti malu, prijenosnu bespilotnu letjelicu, nečujnu i sposobnu uništiti cilj snažnim, eksplozivnim nabojem, objavila je u ponedjeljak američka tvrtka AeroVironment koja je dizajnirala to novo oružje. Vojska je krajem lipnja sklopila ugovor vrijedan 4,9 milijuna dolara s AeroVironmentom za isporuku u najskorijem roku neodređenog broja tih letjelica poznatih kao "Switchblade" (zvrčka), navodi AeroVironment. Bespilotna letjelica teži manje od dva kilograma i može se prenositi u vojničkoj naprtnjači. Kod lansiranja, izlijeće iz cijevi i širi krila. Uz pomoć malog električnog motora, prenosi video snimke s kamere koja joj omogućuje precizno navođenje na cilj, objašnjava tvrtka u priopćenju. Uz pomoć vizualizacije cilja poslane izravno s bespilotne letjelice, operater može pratiti cilj i izbjeći kolateralne žrtve. Bespilotna letjelica pogađa cilj i uništava ga s ugrađenim eksplozivnim nabojem. Switchblade, sam po sebi djeluje kao oružje ali i kao letjelica za izviđanje. Nakon ispaljivanja, rakete koje lansiraju bespilotne letjelice Predator ili Reaper, mogu se preusmjeriti od svoga cilja i aktivirati se prije nego ga pogode. SAD je u više navrata bio kritiziran zbog civilnih žrtava uzrokovanih zračnim udarima bespilotnih letjelica, usmjerenim protiv pobunjenika u Pakistanu ili Afganistanu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙