FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile nakon razočaravajućih signala sa summita G20

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oslabili su u petak nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da gotovo nijedna zemlja iz skupine G20 nije objavila da namjerava sudjelovati u europskom kriznom fondu.

Indeks londonske burze FTSE ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.545 bodova, dok je indeks frankfurtske burze DAX oslabio 1,9 posto, spustivši se na 6.016 bodova. Pariški CAC bio je u minusus 0,93 posto i iznosio je 3.165 bodova.

Raspoloženje na tržištima pokvarila je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavom da gotovo nijedna zemlja iz skupine 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 nije objavila da namjerava sudjelovati u europskom kriznom fondu.

Ta je izjava dokončala kratko olakšanje na tržištima nakon grčkog odustajanja od referenduma o inozemnoj pomoći.

Ulagači proučavaju i američko izvješće o zaposlenosti u listopadu koje je pokazalo da su poslodavci neto otvorili 80 tisuća radnih mjesta u prošlom mjesecu, što je uglavnom u skladu s očekivanjima. Ujedno su znatno revidirani podaci za rujan i kolovoz, koji sada pokazuju znatno veći broj neto otvorenih radnih mjesta.

U takvom je okruženju trgovina na burzama oscilirala između pozitivnog i negativnog teritorija a sličnu izvedbu bilježile su i dionice unutar sektora.

Tako je u bankovnom sektoru francuski BNP Paribas ojačao 1,2 posto, poduprt jučerašnjim poslovnim izvješćem koje je pokazalo neto dobit u prethodnom tromjesečju ali i otpis duga Grčke, Španjolske i Italije. Commerzbank je pak oslabio 5,3 posto, nakon što je danas također izvijestio o otpisu grčkog duga, ali i o gubitku u trećem tromjesečju.

Osiguravatelji su bilježili gubitke, pa je francuska AXA bila u minusu 2,3 a njemački Allianz 3,3 posto.

Ciklički rudarski sektor izdvajao se pak dobicima, pa je Rio Tinto ojačao 1,3 posto, a Anglo American 1,8 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se International Consolidated Airlines Group, u minusu četiri posto nakon što je potvrdio da planira kupiti BMI, britanski odjel Lufthanse.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 1,9 posto i iznosio 8.801 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙