FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BNP Paribas srezao izloženost grčkim, talijanskim i španjolskim obveznicama

Autor: mpuk
PARIZ, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Najveća francuska banka čije su dionice izlistane na burzi BNP Paribas smanjila je u trećem tromjesečju izloženost grčkim, talijanskim i španjolskim obveznicama za više od 12 milijardi eura, što je dovelo do 72-postotnog pada zarade.

BNP je smanjio za 60 posto, odnosno 2,26 milijardi eura, izloženost krizom pogođenom grčkom gospodarstvu, slijedom prošlomjesečnog obećanja privatnih vjerovnika da će otpisati veći dio grčkog duga, priopćili su iz banke, dodavši da je plan još uvijek "obavijen neizvjesnošću".

Još je više zapanjilo bančino smanjenje izloženosti talijanskim obveznicama, budući da su u BNP-u uporno tvrdili se Italija uspješno nosi s dužničkom kriom. BNP je tako smanjio izloženost talijanskim obveznicama za 8,3 milijarde eura ili 40 posto, te izloženost španjolskim obveznicama, za 2,2 milijardi eura, odnosno 81,5 posto.

Izvršni direktor banke Baudouin Prot nije isključio mogućnost grčkog stečaja, izjavivši za Reuters Insider TV da bi takav ishod bio "neugodan" ali bi se banka s njime mogla nositi.

Zbog velike bilance, ovisnosti o tržištima međubankovnog financiranja i ogromne izloženosti obveznicama europskih zemalja BNP spada među najranjivije pripadnike bankovnog sektora kada je u pitanju dužnička kriza u eurozoni.

Neto dobit BNP-a u trećem tromjesečju pala je za 71,6 posto, na 541 milijun eura. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će iznositi 991,9 milijuna eura. Prihodi su pali za 7,6 posto, na 10,0 milijardi eura.

Stopa adekvatnosti kapitala banke iznosila je na kraju rujna 9,6 posto i ostala je nepromijenjena od kraja lipnja.

Francuske banke, među kojima i BNP, obećale su da će povećati kapital za 8,8 milijardi eura bez vladine pomoći kako bi do sredine iduće godine dosegnule postrožene standarde koje su odredili europski regulatori.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙