FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale u očekivanju rješenja za dužničku krizu

Autor: neba
LONDON, 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nastavljajući uzlazni trend od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju da će europski lideri do srijede usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 981 bod, nakon što je u petak skočio 2,5 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,6 posto.

Na summitu u Bruxellesu čelnici eurozone dogovorili su u nedjelju obrise strategije za rješavanje dužničke krize, a konkretne odluke donijet će na novom summitu u srijedu.

Napredak u rješavanju dužničke krize, među ostalim i po pitanju dokapitalizacije banaka, potaknuo je jutros rast cijena dionica banaka, pa je STOXX Europe 600 indeks tog sektora skočio 1,3 posto.

No, neki analitičari i dalje su skeptični, pa vjeruju da će ovaj uspon cijena dionica biti kratkoga daha.

„Prije bih prodavao dionice tijekom ovog uspona cijena, nego vjerovao da je ovoga puta drugačije nego prije. Nema rješenja za europsku dužničku krizu koje ne bi zahtijevalo trošenje golemih sredstava“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charels Stanley.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros skočio 1,9 posto, na 8.843 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙