FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gubitak Erste Banka zbog dužničke krize u eurozoni i problema u istočnoj Europi

Autor: mpuk
BEČ/ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Austrijska banka Erste Group priopćila je u petak da je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna zabilježila neto gubitak od 973 milijuna eura zbog dužničke krize u eurozoni i problema u poslovanju u istočnoj Europi.

U istom razdoblju lani banka je ubilježila neto dobit od 633,8 milijuna eura.

U Ersteu navode da su rezultate pritisnuli otpisi goodwilla u Mađarskoj i Rumunjskoj, dodatne rezervacije za rizike u Mađarskoj i revalorizacija portfelja CDS-a.

Neto prihodi od kamata uvećani su u promatranom razdoblju za 0,9 posto na 4,13 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se za 1,3 posto na 1,35 milijardi eura. Neto dobit od trgovanja oštro je pala zbog oscilacije vrijednosti CDS portfelja, te je iznosila samo 37,4 milijuna eura u odnosu na 290,4 milijuna eura u istom razdoblju lani.

Operativna dobit smanjila se za 8,8 posto na 2,63 milijarde eura.

Troškovi pokrivanja rizika uvećani su za 17 posto na 1,86 milijardi eura, ponajprije zbog dodatnih rezervacija za rizike u Mađarskoj, stoji u priopćenju.

U poslovanju u Hrvatskoj banka je u razdoblju od siječnja do kraja rujna povećala operativnu dobit za 7,7 posto, na 152,4 milijuna eura. Neto dobit u hrvatskom poslovanju porasla je za 44,3 posto, na 37,6 milijuna eura.

Izvršni direktor Andreas Treichl naglasio je prilikom predstavljanja rezultata da je banka smanjila izloženost CDS-ovima s 5,2 milijarde eura na kraju rujna na 300 milijuna eura na dan 27. listopada. Naglasio je također da u idućim danima namjerava zatvoriti taj portfelj.

U Ersteu su potvrdili prognozu o cjelogodišnjem neto gubitku u rasponu od 700 do 800 milijuna eura. Očekuju također da će se troškovi pokrivanja rizika u ovoj godini povećati na 2,3 milijarde eura.

Izvršni direktor banke Andreas Treichl naglasio je usmjerenost banke na "istočni dio Europske unije". "Nedavna zbivanja samo su potvrdila to uvjerenje", kazao je.

Procijenio je također da će banci biti potrebno oko 750 milijuna eura dodatnog kapitala kako bi ispunila zahtjeve europskog bankovnog regulatora o stopi adekvatnosti kapitala (Core Tier 1) od 9,0 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙