FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu oprez, Slovačka i Alcoa razočarale

Autor: neba
NEW YORK, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči glasanja u Slovačkoj o europskom fondu za financijsku stabilnost i početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,15 posto, na 11.416 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, na 1.195 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 2.583 boda.

Slovački je parlament, nakon 10 sati rasprave, odbio prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), vrijednog 440 milijardi eura, koji se smatra glavnim oružjem protiv dužničke krize.

Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja je odbila taj zakon, a da bi bio primijenjen u cijelom bloku, potrebna je podrška svih članica. Ipak, očekuje se da bi u drugom glasanju, koje bi se trebalo održati do kraja tjedna, taj zakon mogao dobiti 'zeleno svjetlo'.

Neuspjeh u slovačkom parlamentu nije utjecao na Wall Street jer je glasanje uslijedilo nakon zatvaranja tržišta. S druge strane, pozitivno je na ulagače utjecala zajednička izjava inspektora Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke da će Grčka vjerojatno početkom idućeg mjeseca dobiti novu tranšu zajma od 8 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot.

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje, koja je započela izvješćem Alcoe.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, najveći američki proizvođač aluminija izvijestio je da je u trećem tromjesečju ostvario manju dobit i prihode u odnosu na prethodni kvartal, zbog usporavanja gospodarskog rasta posljednjih mjeseci i pada cijena aluminija.

To je razočaralo ulagače, pa je cijena dionice Alcoe u elektroničkom trgovanju pala više od 5 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,06 posto, na 5.395 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 3.153 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,30 posto, na 5.865 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙