FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napredak u rješavanju dužničke krize oraspoložio Wall Street

Autor: neba
NEW YORK, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio napredak u rješavanju europske dužničke krize, pa se nadaju da bi uspon tržišta, započet prije tjedan dana, mogao potrajati.

Dow Jones indeks ojačao je 0,90 posto, na 11.518 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,98 posto, na 1.207 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 2.604 boda.

Nakon što je dan prije u slovačkom parlamentu odbijen prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnost, jučer su vlada i oporba pronašle zajednički jezik. Oporba je pristala podržati taj zakon, a vlada raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Stoga bi ovih dana Slovačka, kao posljednja od 17 članica eurozone, trebala prihvatiti proširenje mogućnosti EFSF fonda, koji se smatra glavnim oružjem u suzbijanju dužničke krize.

Uz to, predsjednik Europske komisije Jose-Manuel Barroso predstavio je plan za jačanje europskih banaka i smanjenje grčkoga duga.

Očekuje se, također, da će europski lideri Grčkoj uskoro odobriti novu tranšu međunarodnog kredita, što bi joj moglo pomoći da izbjegne bankrot.

Napredak u rješavanju dužničke krize potaknuo je nadu da je rast cijena dionica, započet prošloga tjedna, održiv.

Zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize i nove recesije u američkom gospodarstvu, prošloga je utorka S&P 500 indeks u jednom trenutku zaronio u 'tržište medvjeda', što znači da je bio 20 posto niži u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu. Od tada je taj indeks skočio 9,8, a Dow Jones 8,1 posto.

I jučer su, kao i proteklih dana, najviše porasle cijene dionica banaka. KBW indeks tog sektora skočio je 3,3 posto.

Među dobitnicama je, s rastom cijene za 2,9 posto, bila i dionica PepsiCoa, jer je taj proizvođač gaziranih pića izvijestio o nešto boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo i potvrdio procjene poslovanja do kraja godine.

S druge strane, cijena dionice Alcoe pala je 2,4 posto, nakon što je najveći američki proizvođač aluminija objavio slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate u trećem tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,85 posto, na 5.441 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,21 posto, na 5.994 boda, a pariški CAC 2,42 posto, na 3.229 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙