FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi porasli drugi dan zaredom

Autor: scvi
ZAGREB, 6. listopada 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze porasli su danas oko 1 posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, ponajviše pod utjecajem nastavljenog snažnog rasta cijena dionica na svjetskim burzama.

Crobex indeks bio je oko 12,30 sati na dobitku 0,96 posto, na 1.828 bodova, a Crobex10 1,04 posto, na 1.008 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,67 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Slično kao i jučer, na domaćem tržištu bilježimo pozitivno trgovanje, no rast Crobexa skromniji je nego najvažnijih europskih burzovnih indeksa. To ne iznenađuje, s obzirom da nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva“, kaže Roman Rinkovec, burzovni analitičar.

Na europskim burzama cijene dionica porasle su znatno i danas. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 1,89 i 2,39 posto.

„Na svjetskim burzama cijene dionica snažno rastu drugi dan zaredom zahvaljujući boljim od očekivanja makroekonomskim pokazateljima kao i odlukama političara o dokapitalizaciji europskih banaka. No, i dalje nam pristižu loše vijesti, poput primjerice današnjeg snižavanja rejtinga talijanskim bankama Unicredit i Intesa Sanpaolo. Ovako snažan uzlet najvažnijih indeksa ipak nema utemeljenja u fundamentima“, ocjenjuje Rinkovec.

Najveći promet na domaćem tržištu ostvaren je do sada dionicom Ericssona Nikole Tesle, 1,57 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 4,36 posto, na 1.075 kuna.

Slijedi dionica Atlantic grupe, s prometom od 633.000 kuna, i blagim padom cijene za 0,44 posto, na 515 kuna.

Nešto veći promet, u visini od 443.000 kuna ostvaren je još i dionicom HT-a. Cijena joj je oslabila 0,21 posto, na 243,81 kunu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙