FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa, u fokusu dionica Belja

Autor: neba
ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stabilizacija Crobex indeksa, a u fokusu ulagača i nadalje bi mogla biti dionica Belja.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Nakon tri pozitivna trgovinska dana, Crobex indeks jučer je oslabio 0,86 posto, na 1.806 bodova. Crobex10 potonuo je 1,36 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 27,5 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak.

Porast prometa zahvaljuje se dionici Belja, kojoj je, u nadi da će Agrokor objaviti ponudu za preuzimanje, cijena porasla za 26,6 posto, na 113,94 kuna, uz promet od 14,2 milijuna kuna.

Ostala najlikvidnija izdanja zabilježila su pad cijene, pri čemu je dionica Atlantske plovidbe pojeftinila 5,2 posto, a Ingre 5,6 posto.

„Budući da su jučer cijene većine najlikvidnijih izdanja znatno pale, danas očekujem njihovu stabilizaciju. U najvećem fokusu investitora mogla bi ponovno biti dionica Belja“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen banci.

Kako dodaje, s približavanjem parlamentarnih izbora, a i u nedostatku dobrih makroekonomskih vijesti, investitori teško pronalaze razloga za pozitivno raspoloženje, čak i kada na svjetski burzama cijene dionica rastu.

A zahvaljujući obećanju čelnika Njemačke i Francuske da će do kraja mjeseca objaviti cjeloviti plan za rješavanje dužničke krize, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni skok u mjesec dana.

Dow Jones indeks porastao je 2,97 posto, dok je S&P 500 skočio 3,41, a Nasdaq indeks 3,50 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi u rješavanje dužničke krize u eurozoni, ali i oporavku kineskog tržišta, nakon što je tamošnji državni fond počeo kupovati dionice najvećih banaka.

Međutim, na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon četiri dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči glasanja u slovačkom parlamentu o proširenju mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilizaciju. Slovačka je posljednja od 17 članica eurozone, koja bi trebala odobriti taj dogovor.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 958 bodova, nakon što je jučer skočio 1,7 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙