FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potrebni puno veći napori da se riješi kriza u eurozoni – indijski premijer

Autor: gple
MOMBAI, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Indijski premijer Manmohan Singh kazao je u srijedu da treba napraviti puno više kako bi se obnovilo povjerenje ulagača u eurozonu, te je pozvao čelnike da brzo donesu teške odluke.

Dužnička kriza u eurozoni "postala je glavni izvor bojazni za svjetsko gospodarstvo", konstatirao je Singh uoči odlaska na dvodnevni summit 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 koji se 3. i 4. studenog održava u francuskom Cannesu.

Grčka je u utorak ponovno raspirila krizu neočekivanim pozivom na referendum o paketu pomoći koji je uz velike teškoće usvojen prije samo nekoliko dana.

"Dva summita Europske unije i eurozone prije nekoliko dana pomogla su obnoviti određenu razinu povjerenja na tržištima ali treba napraviti puno više", poručio je indijski premijer.

"Ključno je da se brzo donesu teške odluke koje su potrebne kako bi se riješili gospodarski izazovi u Europi i drugim dijelovima svijeta", naglasio je Singh u najsnažnijem priopćenju o krizi u eurozoni.

Očekuje se da će članice G20 većinu vremena na summitu provesti nastojeći spasiti europski plan za kresanje grčkog duga.

"Važno je da summit u Cannesu signalzira snažan i koordiniran pristup sređivanju prilika u svjetskom gospodarstvu", zaključio je.

Indijski dužnosnici strahuju od efekta 'zaraze' u slučaju širenja dužničke krize i ministar financija Pranab Mukherjee upozorio je da tamni oblaci bacaju sjenu na Indiju.

Vlada je suočena s visokom inflacijom i usporavanjem gospodarskog rasta pa oprezno razmatra opciju sudjelovanja u europskom kriznom fondu.

Premijer je u priopćenju naglasio da je rješavanje krize u eurozoni ključno budući da je Indiji i ostalim gospodarstvima u razvoju potrebno "poticajno okruženje u svjetskom gospodarstvu" kako bi se uspješno nosile s vlastitim ogromnim izazovima.

"Indija želi da eurozona dobro napreduje jer u prosperitetu eurozone leže korijeni našeg prosperiteta", dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙