FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon eurozone na potezu je G20 - francuski ministar

Autor: vmom
PARIZ, 27. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Dogovor postignut rano jutros na summitu u Bruxellesu spasio je euro od propasti, ustvrdio je u četvrtak francuski ministar financija Francois Baroin, poručivši ipak da daljnje mjere treba dogovoriti na summitu G20 idući tjedan kako bi se spriječila recesija u razvijenim gospodarstvima svijeta.

Zajedničkim naporima u pokušaju okončanja dvogodišnje krize čelnici 17-člane eurozone postigli su rano jutros dogovor s bankama koje su pristale na 50 posto otpisa grčkog duga, dok su vlade pristale na povećanje zajmodavnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) na 1000 milijardi eura.

"To je odgovor kojim će se stvari srediti, koji će izvući eurozonu iz krize, omogućiti oporavak gospodarstva i stabilizirati eurozonu i globalni rast", kazao je Baroin za radio RTL.

Upitan je li postignuti dogovor spasio euro od propasti, Baroin je odgovorio "Da, svakako. Postojao je rizik širenja krize, a bila je to sistemska kriza".

Francuski ministar nadalje je istaknuo da je dogovor eurozone prvi korak na putu vraćanja povjerenja, ali da će čelnici zemalja skupine G20, kojim trenutno predsjedava Francuska, na summitu idući tjedan u Cannesu morati poduzeti daljnje mjere.

"G20 mora poduzeti precizne i detaljne mjere za zemlje koje i dalje provode konsolidaciju proračuna kako bi nastavile s tim naporima, te konkretne mjere za one zemlje koje mogu poduprijeti globalnu aktivnost kako bi to učinile", kazao je.

Europska kriza prijetnja je globalnom rastu i neće biti u potpunosti suzbijena sve dok svih 17 članica ne uravnoteži svoje proračune, kazao je nadalje Baroin.

Osvrnuvši se također na dogovor o dokapitalizaciji europskih banka u iznosu 106 milijardi eura, Baroin je ustvrdio da će konkretno francuskim bankama trebati 8,8 milijardi eura dodatnog kapitala, istaknuvši pritom da ništa od toga neće biti financirano novcem poreznih obveznika.

"Francuske banke mogu iskoristiti svoju zaradu. Osigurat ćemo da smanjuju bilance ponajprije na račun dividendi i bonusa", kazao je Baroin, odgovarajući na pitanje može li privatni bankarski sektor podnijeti izrazitije smanjenje postojećih zajmova Grčkoj.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙