FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SPLIT - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor posjetila je poslijepodne splitsku Željezaru u Kaštelima koja je prošlog tjedna na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu prodana za 10,3 milijuna eura tvrtki "Adria Čelik" iz Zagreba. U splitskoj Željezari proizvodnja je prekinuta u proljeće 2009. i od tada je skupina radnika pet puta štrajkala glađu tražeći pomoć u prevladavanju teškoća, a vlada je nekoliko puta novčano pomagala toj tvrtki kako bi prekinula štrajk glađu skupina radnika. "Pokazali smo da zajedno možemo savladati mnoge probleme. Danas smo se prisjetili toga puta u splitskoj Željezari i bilo je doista teško s malo ili bez ikakvog razumijevanja na mnogim razinama koje su morale pokazati razumijevanje", izjavila je premijerka Kosor, dodajući kako je sada došao kraj teškoćama u toj željezari. Istaknula je kako se danas dogovorila da će ponovno posjetiti splitsku Željezaru kad u njoj počne proizvodnja. "Za to živimo", dodala je Kosor. Također je istaknula da je vlada "cijelo vrijeme bila u kontaktu s ljudima" u splitskoj Željezari, za koje je rekla da su "hrabri ljudi" jer su učinili sve da spase svoja radna mjesta i budućnost svojih obitelji. Ministra gospodarstva Đuru Popijača, koji je bio s premijerkom Kosor, novinari su pitali hoće li upaliti peć u toj željezari kad se u njoj bude pokretala proizvodnja, kao što je prije obećao, a on je odgovorio kako hoće bude li pozvan na taj događaj.

ZAGREB - Ministarstvo kulture raspisalo je javni poziv za potporu izdavanju knjiga u 2012. i to za djela domaće književnosti i publicistike, prijevode djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća te za sabrana, odabrana i kritička izdanja - djela hrvatskih autora. Potpora izdavanju knjiga dodjeljivat će se autorskim pjesničkim, proznim i književno-esejističkim djelima kao i onima za čije je objavljivanje potrebno osigurati sredstva za istraživački, književno-povijesni ili osobito zahtjevan prevodilački rad. Prijave se primaju do 15. prosinca 2011. godine. Pravo podnošenja prijava na javni poziv imaju pravne osobe koje su registrirane za obavljanje nakladničke djelatnosti u RH i autori vlastitih izdanja koji su državljani Republike Hrvatske. Inozemni se izdavači mogu natjecati za potporu objavljivanju djela hrvatskih autora u prijevodu na strane jezike. Prijavnice se mogu naći na internetskoj adresi www.min-kulture.hr. Razmatrat će se samo one prijave za koje je ispravno ispunjena on line prijavnica. Ispisane prijavnice s traženom dokumentacijom moraju se poslati poštom ili osobno predati u Ministarstvu kulture u Runjaninovoj 2.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, prema kojemu sve osnovne i srednje škole mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje do 15. svibnja 2012. Nagrada će biti dodijeljena jednom učeniku srednje i jednom osnovne škole u lipnja iduće godine a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje. Svrha nagrade je poticanje mladih da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promoviranje pozitivnih uzora i modela ponašanja. Želja je i da se mladi aktivnije uključe u ovu problematiku, da svu svoju kreativnost i energiju koju imaju unesu u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva. "Želja nam je da nagrada Luka Ritz bude znak prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva", navodi se u javnom pozivu .

ZAGREB - Zagreb će biti domaćin godišnje konferencije ILGA Europe 2013., najveće i politički najutjecajnije LGBTI (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne) organizacije u Europi, priopćile su danas Lezbijska udruga Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, koji će biti organizatori te konferencije. Zagreb je izabran kao grad domaćin na godišnoj konferenciji ILGA Europe koja se je održala od 27. do 30. listopada u Torinu, a na kojoj se okupilo preko 300 lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih aktivista, visokopozicionirani europski i talijanski političari te predstavnici drugih organizacija iz 43 zemlje. Tema konferencije bila je "Ljudska prava i tradicionalne vrijednosti: sukob ili dijalog?", a kako ove godine ILGA Europe slavi 15. obljetnicu konferencija se osvrnula na povijest europskog LGBTI pokreta te na izazove koji predstoje. Tijekom godišnje konferencije izabrani su novi članovi Izvršnog odbora ILGA Europe, među kojima je sada i koordinatorica Kontre Sanja Juras. Na godišnjoj konferenciji usvojena je deklaracija o situaciji u Sjevernom Cipru koji je i dalje jedini teritorij u Europi gdje je obostrano voljan seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca i dalje kazneno djelo.

RIJEKA - Regionalna energetska agencija Kvarner d.o.o. raspisala je natječaj za javno prikupljanje ponuda za sudjelovanje Primorsko-goranske županije u sufinanciranju projekata ugradnje solarnih kolektorskih sustava i sustava na biomasu u kućanstvima, rečeno je danas na redovitoj konferenciji za novinare župana Zlatka Komadine. Komadina je rekao da je ta županija nastavila projekt korištenja zelene energije u domovima "Zelena energija u mom domu" te da je raspisan natječaj za 80-ak kućanstava kojima će županija, zajedno s općinama i gradovima, sufinancirati ugradnju sustava na biomasu i pelete ili solarnog sustava. Župan je rekao da se sve županijske javne zgrade, njih 250, uvode u bazu javnih podataka u sklopu projekta koji provodi Regionalna energetska agencija. Po projektu koji se provodi u suradnji s UN-om, u bazu se unose podatci o potrošnji energije kako bi se vidjelo što se može poboljšati. Dosad su za 125 zgrada izrađeni tzv. energetski certifikati, rekao je župan i dodao da se u javnim zgradama u Hrvatskoj troši dvostruko više energije nego u sličnim zgradama u Europi. Naveo je i da je u u tijeku projekt burze javnih krovova, po kojem će se što više županijskih zgrada ravnih krovova ponuditi privatnom sektoru za ugradnju solarnih sustava za proizvodnju električne energije koja bi se mogla prodavati HEP-u.

SPLIT - Slovenac S.R. (23) teško je ozlijeđen nešto prije podneva kad mu je komad stijene pao na glavu u Nacionalnom parku Paklenici, zbog čega je zadržan u Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Splitu, doznaje se od Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Kako nam je potvrdio pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, mladi Slovenac teško je ozlijeđen kad se, dok se penjao na stijenu na predjelu Anića kuku, odlomio dio stijene i pao mu na glavu. "Alpinist ima prijelom baze lubanje, a kaciga koju je imao na glavi spasila mu je život. Možete zamisliti kako to izgleda kada komad stijene teške desetak kilograma padne s visine od nekoliko desetaka metara na glavu čovjeka", rekao je Prizmić. Spasioci, njih 15-ak, vrlo su brzo nakon poziva stigli na teren gdje su u vrlo složenoj akciji teško ozlijeđenog Slovenca najprije spustili sa stijene, a zatim ga je helikopter Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) prevezao u splitsku bolnicu.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙