FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPB-ova neto dobit viša 17,8 posto

Autor: tmis
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska poštanska banka (HPB) prvih devet mjeseci ove godine poslovala je s neto dobiti od 70,6 milijuna kuna, što je 17,8 posto viša dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke na Zagrebačkoj burzi.

Ističući da su u devet mjeseci ove godine zabilježili znatan rast neto kamatnih prihoda, za 23,8 posto, na 343,6 milijuna kuna, iz HPB-a u komentaru uz izvješće taj rast objašnjavaju smanjenjem kamatnih troškova. Ti su troškovi, kako pokazuje izvješće, pali 12,6 posto, na 297,8 milijuna kuna.

Za kamatne prihode, koji su bili 641,4 milijuna kuna ili 3,6 posto viši nego u lanjskih devet mjeseci, kažu da su rasli sporijim tempom unatoč povećanju razine kredita.

Dodaju da je HPB ostvarila nešto niže neto prihode od provizija i naknada nego u istom razdoblju prethodne godine, što objašnjavaju nižim naknadama koje naplaćuju klijentima.

Zbog strukture postojećeg kreditnog portfelja Banka je rezervirala 105,1 milijun kuna ili 60 posto operativne dobiti koja iznosi 174,6 milijuna kuna.

Uspješnim trgovanjem devizama uspjeli su, kako navode, nadoknaditi pad cijena na tržištu kapitala tijekom tromjesečja.

Imovina banke je na dan 30. rujna 2011. iznosila 15,7 milijardi kuna, što je za 6,5 posto ili 954,4 milijuna kuna više u odnosu na kraj prošle godine.

Iz HPB-a napominju da su tijekom ove godine uveli nekoliko novih proizvoda koji su, uz poboljšane uvjete kreditiranja, rezultirali povećanjem bruto kredita stanovništvu za 6,1 posto. Pritom su najviše rasli stambeni krediti, za 31,8 posto, dok su bruto krediti trgovačkih društava u istom razdoblju povećani za 5,5 posto.

Zabilježili su i rast ukupnih depozita banke koji su na kraju trećeg tromjesečja ove godine iznosili 12 milijardi kuna uz rast od 9 posto u odnosu na kraj 2010., što se najvećim dijelom odnosi na zamjetan rast štednje stanovništva i državnih jedinica.

(Hina) xtam ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙