FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: uspješan peti natječaj za model A+

Autor: nbrc
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) na petoj aukciji za dodjelu kvota kredita za model A+ zaprimila je ponude devet banaka u ukupnom iznosu od 195,1 milijun kuna, a prihvatila je ponude šest banaka, kod kojih se ponderirana kamatna stopa za poduzetnike, krajnje korisnike kredita, kreće od 4,18 do 4,66 posto.

HBOR je petu aukciju za provedbu programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, odnosno za model A+, održao u utorak, 25. listopada, a na toj je aukciji ponudio kvotu u iznosu od 125,6 milijuna kuna.

Na natječaj je pristiglo devet ponuda poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 195,08 milijuna kuna. Kako je interes bio veći od ponuđene kvote kredita HBOR-a, prihvaćeno je šest ponuda poslovnih banaka, priopćeno je danas iz HBOR-a.

Tako je prihvaćena ponuda Hrvatske poštanske banke za iznos kvote od 24 milijuna kuna, a na temelju koje ponderirana kamatna stopa za korisnika iznosi 4,18 posto.

Ponuda HPB-a prihvaćena je u traženom iznosu kvote, a u traženom su iznosu prihvaćene i ponude Privredne Banke Zagreb za kvotu od 70 milijuna kuna te Hypo Alpe-Adria-Bank za kvotu od 20 milijuna kuna. Pritom ponderirana kamata za poduzetnike koji će koristiti kredite po modelu A+ kod PBZ-a iznosi 4,54 posto, a kod Hypo banke 4,60 posto.

Za tri je banke odobren manji iznos kvote od traženog, a sve te tri banke imaju kamatu stopu za krajnje korisnike od 4,66 posto.

Riječ je o Erste&Steiermaerkische bank, kojoj je odobrena kvota od 7,5 milijuna kuna (traženo je 20 milijuna kuna), Volksbanke je odobreno nešto manje od tri milijuna kuna (traženo je osam), te Societe Generale - Splitskoj banci kojoj je odobrena kvota od 1,1 milijun kuna (traženo je 3,08 milijuna kuna).

Iz HBOR-a navode da je peti natječaj po modelu A+ organiziran s ciljem ponovnog plasiranja sredstava koje poslovne banke nisu plasirale korisnicima nakon prijašnjih aukcija po tom modelu A+.

Tako je zaključno s ovim natječajem u sklopu modela A+ održano ukupno pet natječaja na kojima je HBOR odobrio kreditne kvote u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu kuna.

Po modelu A+ je do sada ukupno pristiglo 417 zahtjeva za kredit, a od toga su odobrena 393 zahtjeva.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙