FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 29. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Zastupnici iz šestog saziva Hrvatskog sabora jučer su se okupili na domjenku gdje su prigodno obilježili raspuštanje parlamenta, a svoje dojmove o radu šestog saziva podijelili su s novinarima. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) ocijenio je kako je ovaj saziv odigrao prevažnu ulogu u razbijanju blokade u pregovorima s EU i otvorio put završetku pregovora. "Ovaj saziv obavio je ogromni zakonodavni posao na usvajanju europskog zakonodavstva u hrvatski pravni poredak", rekao je Šeks. U povijesti će ostati zabilježeno da je ovaj saziv odigrao ključnu ulogu oko ulaska Hrvatske u EU, što je, nakon stjecanja nezavisnosti, drugi najvažniji strateški cilj hrvatske nacionalne politike, ocijenio je. Predsjednik SDP-a i zastupničkog kluba te stranke Zoran Milanović smatra da iz pogrešaka ovog sabora treba izvući pouke i raditi bolje ubuduće. "Kako je išlo prema kraju tako je bilo sve teže", ustvrdio je Milanović. Upitan je li zadovoljan ovim sazivom Sabora, kazao je kako misli da nije važno je li njegova stranka zadovoljna i kakav je estetski i umjetnički dojam, nego kakvo je stanje u zemlji jer, naglasio je, Sabor na to ima utjecaja. "Stanjem u zemlji nisam zadovoljan. Puno je manje bitno kakav je umjetnički dojam ostavio Sabor", poručio je Milanović.

ZAGREB - Nakon što je Hrvatski sabor donio Odluku o raspuštanju Sabora, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović će, prema ustavnim i zakonskim ovlastima, u ponedjeljak 31. listopada raspisati izbore za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 4. prosinca ove godine, najavljeno je u priopćenju Ureda predsjednika. Predsjednik Josipović prethodno je telefonski razgovarao s predsjednicima parlamentarnih stranaka te će na temelju usuglašenog stava predsjednika svih parlamentarnih stranaka raspisati izbore za Hrvatski sabor za 4. prosinca 2011. godine, navodi se.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je jučer obilježena 20. obljetnica dolaska Konvoja Libertas i osnutka dubrovačkoga mješovitog odreda mornaričko-desantnog pješaštva HRM-a. Potkraj listopada 1991. Dubrovnik je opsjedalo 12.500 crnogorskih i srpskih vojnika - pripadnika tzv. JNA. Grad je bio bez vode, hrane i struje, a u Zagrebu je Društvo hrvatskih književnika, Matica hrvatska i Fond za spas Dubrovnika "Sveti Vlaho" pokrenuo inicijativu za probijanje pomorske blokade i dostavu humanitarne pomoći stanovnicima i izbjeglicama u opkoljenom Dubrovniku. Iz Zagreba je 28. listopada 1991. pošao 141 sudionik konvoja, a iz Rijeke je isplovio brod "Slavija" kojem su se u trenutku uplovljenja u grušku luku 31. listopada u jutarnjim satima priključile i brojne brodice koje su pratile "Slaviju" na putu do Dubrovnika. Na brodu su se nalazili i tadašnji predsjednik vlade dr. Franjo Gregurić, potpredsjednik Milan Ramljak, ministar Bosiljko Mišetić, brojni kulturni i javni djelatnici, a u Splitu se konvoju priključio Stjepan Mesić, tada predsjednik Predsjedništva SFRJ. Konvojem je nakon 30 dana u Dubrovnik stigla dugo očekivana pomoć.

KARLOVAC - Trojica oficira bivše JNA osumnjičena su da su u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na karlovačkom području, a komandant 4. odreda Petrova Gora ratni zločin protiv civilnog stanovništva, no sva su četvorica nedostupna tijelima Republike Hrvatske i za njima se traga, priopćila je danas karlovačka Policijska uprava. Policija je kriminalističko istraživanje provela na temelju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, kojemu je proslijeđeno posebno izvješće. Djelatnici PU karlovačke kriminalističkom istragom su utvrdili da su trojica oficira bivše JNA te komandant 4. odreda Petrova Gora početkom listopada 1991. planirali, pripremali, organizirali i naredili podčinjenim postrojbama da izvrše napade i okupaciju naselja na karlovačkom području - Vukmanić, Knez Gorica, Cerovac Vukmanićki, Goljaki Turanski, Jelaši, Lemić Brdo, Kamensko, Babina Gora, Miljuši, Popović Brdo i Jelaši. Tom prilikom je ubijeno najmanje deset civila, ranjena su tri civilna od kojih jedno dijete, ubijena su trojica zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske, te je zlostavljano i protjerano preostalo civilno stanovništvo, a opljačkani su i uništeni civilni i sakralni objekti na tom području.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je jučer predstavljanju grada Zagreba na sajmu proizvoda i usluga ruralnih područja Eko-etno Hrvatska Europa Tour, koji se održava u novom poslovno-trgovačkom centru Green Gold u Radničkoj ulici. Posjetitelje je pozdravio na pozornici, na kojoj se održavao program "krštenja mošta". "Umjesto bilo kakva govora - Idemo!", rekao je Bandić te zapjevao i nazdravio čašom vina.

PULA - Kandidat Ladonje na idućim parlamentarnim izborima Bruno Nefat ustvrdio je na konferenciji za novinare u Puli kako se HDZ i Kukuriku koalicija ponašaju "kao dva ovna na brvnu koji građanima poručuju - ako nisi s nama, onda si protiv nas" te kako Ladonja odbija svrstavanje i smatra da bi stranke o najvažnijim temama trebale postići konsenzus. Odbijamo svrstavanje na jednu ili drugu stranu, odbacujemo takvu mogućnost i ne skrivamo se iza raznoraznih koalicija, na izbore idemo samostalno, rekao je Nefat, koji vjeruje da se ovaj put građani neće dati uvući u sukob Kukuriku koalicije i HDZ-a, posebice u 8. izbornoj jedinici

ZAGREB- Zdravstveno stanje bivšeg premijera Ive Sanadera je takvo da ga neće biti potrebno zadržavati na bolničkom liječenju niti ugrađivati mu stent ili premosnicu, a iz KBC-a Zagreb danas ili sutra mogao bi biti upućen u zatvorsku bolnicu, doznaje se poslijepodne od predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davora Miličića. "Današnja koronarografija pokazala je određene promjene na krvnim žilama, ali one nisu takve da bi bio potreban bilo kakav zahvat", rekao je Miličić. Dodao je da Sanader mora proći još neke laboratorijske pretrage te mjerenje srčanog ritma koji je, po liječnikovim riječima, uz nekontrolirani visoki tlak njegov glavni problem

KRK - Čelnici jedinica lokalne samouprave otoka Krka danas su u gradu Krku potpisali sporazum o sufinanciranju projekta nabave kapitalne neinvazivne kardiološke opreme za opatijsku Thalassotherapiju. Sporazum o ulaganju 800.000 kuna u nabavu te opreme potpisali su ravnatelj Thallassotherapije Emil Bratović, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te načelnici općina Baške, Dobrinja, Malinska-Dubašnice, Omišlja, Punta i Vrbnika.

OSIJEK - Na krovu Glavne osječke tržnice počelo je postavljanje solarnih kolektora koji će zamijeniti 58 bojlera za zagrijavanje sanitarne vode, a tvrtki Tržnica Osijek osigurat će uštedu do 400.000 kilovatsati na godinu, što je oko 300 tisuća kuna. Po riječima direktora Tržnice d.o.o. Željka Krivića, riječ je o projektu vrijednom milijun kuna, a povrat ulaganja očekuje se u tri godine. Dodao je da će solarni kolektori proraditi za 15-ak dana. Po ocjeni direktora Krivića, znatnu uštedu uporabom solarnih kolektora imat će i zakupci.

ZAGREB - Ne zna se koliko je Roma u Hrvatskoj koji nemaju riješena statusna pitanja, koji su bez državljanstva, bez osobnih isprava i riješenog boravka, a kako bi se to doznalo i taj problem uklonio, jučer je u Zagrebu Centar za ljudska prava u suradnji s udrugom "Romi za Rome" organizirao javnu raspravu o temi "Suradnja na rješavanju statusnih pitanja - Romi/kinje i policija". Zaključci s okruglog stola na kojem su sudjelovali predstavnici romskih udruga, policijskih uprava, stručnjaci, predstavnici ministarstava i tijela državne uprave bit će ugrađeni u novi nacionalni program za Rome.

ILOK - Znanstveni skup, XI. dani Julija Benešića, na kojem sudjeluju stručnjaci koji se bave proučavanjem hrvatske kulturne, jezične, znanstvene i povijesne baštine Iloka, Slavonije i Srijema, s posebnim naglaskom na rad književnika i jezikoslovca Julija Benešića (Ilok 1883.- Zagreb 1957.), održan je u iločkom dvorcu Odeschalchi. Organizatori znanstvenog skupa Dani Julija Benešića su Gradski muzej Ilok, Katedra za hrvatski standardni jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Gradska knjižnica i čitaonica Ilok i Ogranak Matice hrvatske Iloka. Julije Benešić se bavio književnim, kazališnim, prevodilačkim, jezikoslovnim i uredničkim radom. Preveo je brojna djela njemačke, ruske, najviše poljske književnosti, objavio Hrvatsko-poljski, a u rukopisu je ostavio Poljsko-hrvatski rječnik. U dva navrata bio je intendant HNK u Zagrebu

SPLIT/RUDINE - Spomenik u znak sjećanja na šest osoba poginulih u željezničkoj nesreći 24. srpnja 2009. u Rudinama otkriven je na mjestu iskliznuća nagibnoga vlaka. Spomenik je, kako je rečeno, otkriven u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, a podigla ga je tvrtka Hrvatske željeznice holding.

DUBROVNIK - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonimir Kusić boravio je u Dubrovniku gdje se sastao s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, zamjenikom župana Franom Skokandićem i predsjednikom Županijske skupštine Ivanom Prcom. Na sastanku se razgovoralo o položaju Dubrovnika u znanstvenoj zajednici. Tajnik HAZU-a Pavle Rudan je, govoreći o HAZU-ovim projektima i problemima u toj županiji, zatražio i županijsku pomoć, posebice glede arboretuma u Trstenom, ljetnikovca Sarkočević na Lapadu te benediktinskog posjeda na Višnjici u Svetom Jakovu.

RIJEKA - Riječka filharmonija proslavit će 10. obljetnicu svečanim koncertom 29. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Na koncertu će kao solistica nastupiti Martina Filjak na glasoviru, a na programu je praizvedba djela Berislava Šipuša nazvanog "More Rijeka", skladanog za Riječku filharmoniju, zatim Koncert za glasovir i orkestar br. 1 u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog te Simfonijski plesovi Sergeja Rahmanjinova. Ravnat će Nada Matošević, umjetnička ravnateljica i predsjednica Upravnog vijeća Riječke filharmonije. Na današnjoj konferenciji za novinstvo Nada Matošević je ocijenila da je program koncerta slavljenički te ujedno prilagođen i široj publici.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙