FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 25. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Potrebno je više žena tamo gdje su moć i novac, tamo gdje se stvarno odlučuje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući sinoć Regionalnu konferenciju o ulozi žena u ekonomskom rastu u Jugoistočnoj Europi. Regionalnu inicijativu za unapređenje ženskog poduzetništva, na kojoj sudjeluje više od 170 poduzetnica iz osam zemalja Jugoistočne Europe, organizirala je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u suradnji s američkim Ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom u Hrvatskoj. Hrvatska Vlada dijeli stajališta SAD-a o važnosti jačanja položaja žena na svim područjima života, a poboljšanje stanja na području političke participacije žena u Hrvatskoj ostaje za nas stalan izazov, naglasila je premijerka Kosor. Hrvatska je donijela zakon koji predviđa postupno povećanje zastupljenosti žena u politici do 40 posto, a danas u Hrvatskom saboru ima 25 posto zastupnica, što je iznad svjetskoga prosjeka no nas to ne zadovoljava, rekla je Kosor naglasivši kako će Vlada nastaviti voditi politiku ravnopravnosti spolova i jačanja položaja žena u javnom, gospodarskom i političkom prostoru. U Hrvatskoj smo stvorili snažan zakonodavni okvir za veću zastupljenost žena u gospodarskom životu kroz nekoliko zakona, kao što su Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, te kroz izmjene Zakona o radu. Time se osigurava da žena ne smije biti diskriminirana na području rada i tržišnog natjecanja, ustvrdila je hrvatska premijerka. Skup je pozdravila i američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer istaknuvši kako se pitanje rodne ravnopravnosti u poslovnom svijetu ne postavlja zbog zahtjeva udruga za ženska prava nego zbog činjenice da su zemlje u kojima je ravnopravnost žena i muškaraca na području poduzetništva i tržišta rada veća ekonomski uspješnije i prosperitetnije. Regionalnom konferencijom pod nazivom "Ulaganje u budućnost", koja se održava od 24. do 26. listopada u hotelu Westin u Zagrebu, želi se uspostaviti mreža potpore poduzetnicama u ovom dijelu Europe, a sudionicama će se osim predsjednice Republike Kosovo Atifete Jahjage obratiti uspješne poslovne žene iz Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je tijekom dvodnevnog službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj potpisao Sporazum o policijskoj suradnji dviju zemalja, objavilo je jučer Ministarstvo unutarnjih poslova RH na svojim internetskim stranicama. Potpisani sporazum predstavlja bitnu odrednicu daljnje policijske suradnje dviju država i to je prvi sporazum između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske koji regulira područje djelovanja policije, ističe MUP RH. Njime je uređena suradnja na brojnim područjima djelovanja policije, kao što su suzbijanje svih vrsta kaznenih djela, suradnja u nadzoru državne granice, potraga za nestalim osobama i predmetima, razmjena podataka, materijala, znanja i iskustva, zaštita svjedok, a regulirano je i pitanje zaštite podataka, što je vrlo bitno u provođenju zajedničkih istraga. Potpisivanje sporazuma znači i unaprjeđenje suradnje dviju zemalja jer se dosadašnja policijska suradnja Hrvatske i Španjolske temeljila isključivo na članstvu u Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije (INTERPOL). U budućoj suradnji policija dviju zemalja od velikog će značaja biti dugogodišnje iskustvo Kraljevine Španjolske u zaštiti tzv. „plave granice“. Naime, ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska imat će dugačku granicu na moru te je, u cilju što lakše i učinkovitije zaštite morske granice, u postupku osnivanje Nacionalnog pomorskog centra za razmjenu podataka. Iskustva španjolske policije na ovom području bit će od izuzetnog značaja za hrvatsku pomorsku policiju, navodi MUP RH.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština na današnjoj će sjednici razmotriti izvješće gradonačelnika Milana Bandića o radu u prvoj polovici ove godine s pregledom niza aktivnosti kako gradonačelnika tako i gradskih upravnih tijela, a sjednica će uobičajeno početi aktualnim satom na kojem zastupnici najviše pitanja upućuju upravo Bandiću ili pak predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Ivi Čoviću. Gradonačelnik Bandić je u izvješću naglasio da gradska uprava i nadalje nastavlja s racionalnim upravljanjem i štednjom poput objedinjenog plana nabave u okviru Sektora za javnu nabavu, a zbog prevladavanja teške gospodarske situacije predloženo je niz mjera od kojih neke, kako je naveo, nisu naišle na odobravanje. "Tražeći nove dodatne izvore intenzivirane su i aktivnosti u području kandidiranja projekata na fondove EU. Podsjećam da je Grad Zagreb do sada kandidirao 92 projekta za financijsku potporu EU, a još 30 projekata je u pripremi", ističe Bandić u izvješću. Napomenuo je i da su plaće u Zagrebu iznad državnog prosjeka pa je tako prosječna neto plaća za srpanj iznosila 6.224 kuna (u gospodarstvu 6.242 kuna, a izvan gospodarske djelatnosti 6.183 kune), a na dan 30. lipnja poslovalo je 15.650 obrta ili 17,41 posto od ukupnog broja obrta u Hrvatskoj. Grad je, dodaje, tijekom prvog polugodišta redovito otplaćivao svoje dospjele obveze po preuzetim kreditima, a dug Grada Zagreba na dan 30. lipnja po financijskim i robnim kreditima bio je 451.889.223 kuna i tijekom izvještajnog razdoblja nije bilo novih jamstava ni suglasnosti za kreditna zaduženja.

ZAGREB - Nakon sedam desetljeća zaborava objavljene su izabrane pjesme Luke Puljiza (Runovići, 1913. - 1945.) "Zapisi o siromacima", koje su sinoć u palači Matice hrvatske predstavili urednik knjige Milan Puljiz, književni kritičar i prevoditelj Mate Maras, potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i Mijo Jukić. Bio bi veliki kulturni grijeh da su pjesme i pjesnik Luka Puljiz ostavljeni u tami zaborava, a izbor je načinjen iz njegove dvije zbirke objavljene pred kraj života "Zapisi o siromacima" (Vukovar 1942.), te "Draga zemlja" (Sarajevo 1944.), rekao je urednik Puljiz. Naglasio je kako je od danas pjesnik Luka Puljiz, koji je imao dva zavičaja - Runoviće i ravnu Slavoniju, u koju se odselio s roditeljima pred glađu i bijedom, kulturna činjenica koju nitko neće moći zaobići. Mate Maras ocijenio je kako su sve pjesme Luke Puljiza jedna pjesma iz koje se čuje jauk. Ima pjesnika o kojima se sve zna pa je književnim kritičarima relativno lako pisati o tim pjesnicima, a s druge strane ima onih koji doista moraju biti genijalni da bi ih se iskopalo iz pepela zaborava, rekao je Maras. Korijeni i izvori pjesničkog svijeta Luke Puljiza teško se nalaze budući da nema literarnih suputnika, ali ipak najdublji utjecaj, po svemu sudeći, na pjesnika je ostavio Andrija Kačić i njegov "Razgovor ugodni naroda slovinskog", guslari koje je slušao u djetinstvu i ganga iz koje je crpio ritam i rimu za svoje pjesme, kazao je Maras. Stjepan Sučić pjesništvo Luke Puljiza smjestio je u maticu hrvatskog pjesništva između dvaju ratova te je napomenuo da je po tematici najsrodniji pjesništvu Nikole Šopa.

RIJEKA - Na programu 16. revije lutkarskih kazališta, koja će se održati od 3. do 11. studenoga u Rijeci, bit će 14 predstava iz Hrvatske, Slovenije i Francuske, izvijestilo je Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Na otvaranju revije francuska skupina Compagnie du Coin qui tourne iz Strasbourga izvest će predstavu za odrasle "Oni koje nosim sa sobom" u režiji Michela Price. Prije početka predstave u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku bit će otvorena izložba "The sound of music" Loredane Bradaschie. Tijekom revije Zagrebačko kazalište lutaka izvest će "Snjeguljicu" u režiji Zorana Mužića, Lutkovno gledališče Ljubljane "Kresivo" u režiji Jana Zakonjšeka, a Kazališna družina Pinklec iz Čakovca izvest će predstavu "Dječak Ivek i pas Cvilek" u režiji Anice Tomić. Gradsko kazalište lutaka Split na reviji će se predstaviti "Bajkom o raspjevanom stablu" i "Sablasnim šeširom", a Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora "Ivicom i Maricom" u režiji Roberta Waltla. Kazalište Mala scena iz Zagreba odigrat će predstavu "Ovca za cijeli život", a zagrebačka Lutkarska scena Ivana Brlić Mažuranić "Trnoružicu" u režiji Zorana Mužića. Najmlađima su namijenjene predstave "Mali dinosaur" Kazališta lutaka Zadar Sunnyja Sunninskyja i "Naša je mama postala zmaj" Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Zagreba, u režiji Marija Kovača. Ovaj redatelj je režirao i "Pinokija" s kojim će na reviji nastupiti Gradsko kazalište Scena Gorica iz Velike Gorice. Program zaključuju predstave Umjetničke akademije u Osijeku i Muzeja Slavonije Osijek "U potrazi za čudovištima" Hrvoja Seršića i "Mala djeca, veliki ljudi" u režiji Renate Carole Gatice i izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava.

ZAGREB - Deset godina nakon utemeljenja i prvog nastupa na Muzičkom biennalu Zagreb 2011. Cantus Ansambl ulazi u drugo desetljeće i još jednu novu sezonu ciklusa Cantus & Lisinski koncertom pod nazivom Insider/Outsider koji je najavljen za 7. studenoga u maloj dvorani Lisinski. Pod umjetničkim vodstvom i ravnanjem Berislava Šipuša u ciklusu Cantus & Lisinski za sezonu 2011./ 2012. pripremili su pet raznovrsnih koncerata - od komornog SOLO-TUTTI koncerta, na kojem će se predstaviti stalni članovi ansambla, preko koncerata s već klasičnim, ali i nešto avangardnijim opusima, do baleta "Air" Krešimira Seletkovića koji je nastao u koprodukciji sa zagrebačkim HNK i Muzičkim biennalom. Ansamblu će se na koncertima pridružiti Davorka Horvat, Martina Gojčeta-Silić i Dubravka Šeparović, a na instrumentima klarinetist Davorin Brozić i violončelistica Monika Leskovar te ansambl nestandardnog sastava para klavira i udaraljki Klang. Po najavi organizatora ansambl, specijaliziran za izvođenje raznovrsnih "novih glazbi", osim u domicilnoj maloj dvorani Lisinski sudjeluje na gotovo svim hrvatskim festivalima i događanjima i dosad su održali oko četristo koncerata, od toga stotinjak praizvedaba u zemlji i inozemstvu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙