FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup "Napad na Dubrovnik - 20 godina poslije"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 27. listopada 2011. (Hina) - Pod nazivom "Napad na Dubrovnik - 20 godina poslije" danas je u Dubrovniku počeo dvodnevni skup o društvenim i političkim aspektima rata, poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja, potrebama i sudbini žrtava te sudskom procesuiranju ratnih zločina u kontekstu približavanja pravdi i pomirenju.

Skup, koji je okupio sudionike iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, organizirali su Centar za ljudska prava i Documenta u suradnji s Art radionicom Lazareti i uz potporu mreže Fondacije otvorenog društva.

Sudionike skupa najprije je pozdravio izaslanik predsjednika, savjetnik za branitelje Predrag Matić, koji je podsjetio kako je upravo u ovo doba prije 20 godina agresija na našu domovinu doživljavala svoj vrhunac i da upravo tada neprijatelj čini kardinalnu pogrešku i napada Dubrovnik.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je napad na Dubrovnik bio nepotreban, glup i kriminalan, a opsada toga grada bila je nešto što Hrvatska nije mogla otrpjeti niti prihvatiti. Probijanje blokade konvojem pokazalo je svijetu što se kod nas događa, a Dubrovčanima da nisu sami, istaknuo je Mesić.

Kad su u pitanju ratni zločini, Mesić je rekao kako ratne zločine "ako ih je bilo, a bilo ih je, valja sankcionirati" bez obzira na to tko su bili počinitelji.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je grad Dubrovnik bio primjer kako se brani jedan grad u kojemu je posebno do izražaja došlo jedinstvo svih Dubrovčana. Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, jedna je priča, rekao je, odnos prema Croj Gori, koji raste, a s druge strane vodstvo Trebinja traži da se Dubrovčani ispričaju Trebinju.

Sve dok se govori o izjednačavanju krivnje, "mi ne želimo kucati na ta vrata", poručio je Vlahušić.

Vesna Teršelić iz Documente istaknula je kako je pitanje napada na Dubrovnik vrlo važno jer o njemu treba razgovarati u regionalnom kontekstu, posebice kad se zna da zločini nisu procesuirani.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙