FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: skup o vodama

Autor: hspa
DUBROVNIK , 17. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska je domaćin 6. bijenalne konferencije Globalnog fonda za okoliš (GEF) u Dubrovniku na kojoj će se raspravljati o rezultatima u zaštiti voda u protekla dva desetljeća u okviru GEF-ova programa međunarodnih voda te o tome kako i ubuduće održati dobre rezultate.

Kako je istaknuto na otvorenju trodnevna skupa, u projekte toga fonda uključeno je 149 zemalja radi zaštite porječja, jezera, podzemnih voda i velikih morskih ekosustava.

Hrvatska također sudjeluje u brojnim projektima fonda, među kojima se ističe projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, ali i upravljanje rijekama Neretvom i Trebišnjicom.

Po riječima zamjenika direktora GEF-a Andrea La Perrierea za slične projekte diljem svijeta fond je izdvojio devet milijarda dolara u 20 godina djelovanja.

Kako je kazao državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek, Hrvatska je peta u EU i 42. u svijetu po zalihama pitke vode, ali većinu voda dijeli sa susjednim zemljama, što rezultira međunarodnom suradnjom u području vodnog gospodarstva.

Od 2005. Svjetska banka sufinancira projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, koji uključuje izgradnju kanalizacijskih sustava i sustava za pročišćavanje otpadnih voda u gradovima, vrijednost kojih je 200 milijuna dolara.

Kako ističe voditelj projekta Mediteran u programu UN-a za okoliš Ivica Trumbić, prva faza završila je 2009. i uključila je 11 odabranih obalnih gradova, a druga faza, započeta 2010., uključuje još 30 gradova i općina.

(Hina) xddub ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙