FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli 11. "Dani Orisa"

Autor: ipet
ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, "Dani Orisa", koji je okupio više od dvije tisuće arhitekata i dizajnera interijera iz Hrvatske i susjednih zemalja, svečano je otvoren danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod pokroviteljstvom i u nazočnosti hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.

Tijekom svečanosti otvorenja istaknuti španjolski arhitekt Rafael Moneo primio je Nagradu "Oris Ytong" za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, a poznata japanska arhitektica Kazuyo Seijima Nagradu "Oris Ytong" za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima.

Na svečanosti otvorenja tradicionalnog simpozija u organizaciji tvrtke "Arhitekst " i udruge "ORIS- Kuća arhitekture", koji se održava 11. put, predsjednik Josipović je istaknuo je da je riječ o jednom od najprestižnijih međunarodnih skupova u ovome dijelu svijeta na kojemu se mogu steći uvidi u najnovije trendove u suvremenoj arhitekturi. Za njega je to i skup koji je na ponos Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, a također i uspješan mehanizam regionalne suradnje.

Svjestan da je rad arhitekata zbog pada investicija u krizi ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, Josipović je uvjeren da će arhitekti to prebroditi, te da će za hrvatske arhitekte novi poticaj biti i skori pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Josipoviću je zanimljiv i pristup arhitekata rješavanju problema, a kao primjer je naveo inicijativu Hrvatske komore arhitekata (HKA) i Udruge hrvatskih arhitekata (UHA), nazvanu "Apolitika", za izradu arhitektonske politike koju su potaknuli.

Arhitekt i predstavnik organizatora Andrija Rusan istaknuo je da se "Dani Orisa" uspješno predstavljaju i u Ljubljani, Beogradu i Dubrovniku te najavio suradnju i s crnogorskim arhitektima, kao i da su dobili poziv da "Dane Orisa" predstave i u Ankari.

Posebice je pak istaknuo dobru suradnju s kolegama u Beogradu što je na današnjoj svečanosti potvrdio i predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije Dimitrije Tadić.

Uspjeh skupu i zadovoljstvo zbog njegova održavanja izrazili su i predstavnica hrvatskoga Ministarstva kulture Blanda Matica, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te predsjednik HKA-a Tomislav Ćurković.

Manifestacija "Dani Orisa" utemeljena je sa željom i namjerom da se hrvatskoj javnosti približe suvremena svjetska kretanja u arhitekturi - novi trendovi, tehnologije i materijali. Uz radove vodećih imena svjetske arhitekture, "Dani Orisa" redovito predstavljaju i radove hrvatskih te slovenskih autora nastojeći tako pridonijeti afirmaciji nacionalne i regionalne arhitektonske scene.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙