FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Integrirani sustav praćenja klizišta Kostanjeka

Autor: mbuj
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić danas je na konferenciji za novinare za idući tjedan najavio početak uvođenja integriranog sustava praćenja pomaka klizišta Kostanjeka u Podsusedu.

Kalinić je istaknuo da je riječ o "jedinstvenu međunarodnom znanstvenom projektu u Hrvatskoj u okviru kojega japanska vlada donira 2,5 milijuna kuna za opremu i istraživanje radi zaštite stanovnika Zagreba ugroženih klizanjem na Kostanjeku".

"Instalacijom sustava praćenja na klizištu će se postaviti ekstenzometri - prvi niz uređaja od cijelog sustava, koji će biti postavljeni do proljeća 2012.", najavio je Kalinić.

"Suradnja grada Zagreba i znanstvenika omogućit će razvoj najsuvremenijih metoda praćenja pomaka klizišta i uspostavu sustava ranog upozoravanja na svjetskoj razini, čime Zagreb čini jedinstven iskorak u pristupu rješavanju problema s klizištima i uspostavlja sustav praćenja klizišta", ustvrdio je.

Istaknuo je da u Zagrebu ima oko 700 registriranih klizišta, a Kostanjek je najveće u Hrvatskoj od 1963. kad je aktivirano vađenjem lapora i vapnenca za cementaru "Slobodu" u Podsusedu.

Od tada kretanje klizišta stalno oštećuje privatne i industrijske građevine na približno 1,2 četvorna kilometra prostora zbog čega je daljnji razvoj tog dijela grada onemogućen do saniranja klizišta.

Grad od 2001. ulaže novac u sanaciju klizišta, a zahvaljujući donaciji japanske vlade u tijeku petogodišnjega bilateralnog znanstveno-istraživačkog projekta u rješavanje tog problema uključen je i velik broj hrvatskih i međunarodnih, uglavnom japanskih znanstvenika.

U okviru projekta na klizišta će biti ugrađena najsuvremenija oprema za praćenje pomaka klizišta i uspostavu sustava ranog upozoravanja od pomaka tla koje može ugroziti ljude i zgrade. Rezultati projekta će poslužiti lokalnoj upravi grada Zagreba u rješavanju problema s klizištem, a time i stanovnicima ugrožena područja.

U projektu osim grada i gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama sudjeluju i Rudarsko-geološko naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Niigati, Međunarodni konzorcij za klizišta (ICL), Sveučilište u Kyotu i Institut za istraživanje prevencije katastrofa (DPRI).

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙