FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko povjerenstvo: sve više dobrih arhitektonskih projekata

Autor: ivuc
OSIJEK, 19. listopada 2011.(Hina) - Osječko Povjernestvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnih projekata održalo je danas 100. sjednicu, a do sada je razmatralo oko 400 pristiglih projekata, od kojih je oko 85 posto dobilo pozitivno mišljenje, izvijestili su danas na konferenciji za novinare predstavnici toga povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Željka Jurković podsjetila je kako se takva tijela osnivaju temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a cilj im je stručno ocijeniti svaki projekt, vrednujući, uz ostalo, njegove urbanističko-arhitektonske, oblikovne i tehničko-tehnološke elemente.

Dodala je kako je relativno malen broj negativno ocijenjenih projekata, kojih je svake godine sve manje, govori da su projektanti počeli raditi sve bolje i kvalitetnije projekte.

"Iako novinari često pitaju što će se vidjeti kao rezultat rada ovoga povjerenstva, bitno je ono što se neće vidjeti, a to su objekti koji ne zadovoljavaju minimalne kriterije arhitektonske uspješnosti", istaknula je Jurković.

Član Povjerenstva Miroslav Pavlinić ocijenio je kako je dobro da su nadležna Ministarstva shvatila kako dobivanje potrebnih dozvola nije i konačno jamstvo da će neki projekt biti uspješan te da su ovakva Povjerenstva potrebna, kako bi se spriječile eventualne devastacije prostora i arhitektonski promašaji.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako je značajno što je Povjerenstvo svoja mišljenja uvijek donosilo konsenzusom, što je bitno kada struka odlučuje o ovakvim projektima.

(Hina) xivuc yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙