FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ATENA - Grčku je u srijedu, na poziv sindikata javnog i privatnog sektora, paralizirao opći štrajk kojim se vladu želi natjerati da odustane od novog paketa mjera štednje. Ovaj peti opći štrajk od početka godine, a drugi dvodnevni od konca lipnja i događa se u času kada su zemlju već od prije potresaju štrajkovi pojedinih profesija, kao što su čistači ulica kojima je vlada zaprijetila dovođenjem vojske. Na prekid rada pozvani su gotovo svi, od djelatnika u javnim službama, preko poreznih službenika, liječnika i profesora do mornara, vozača taksija i pekara. Javni prijevoz bio je usporen u srijedu ujutro. Autobusi nisu vozili, a podzemna željeznica počela je prometovati u 8.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Kontrolori letenja odlučili su prekinuti rad na 12 sati. Dva najveća sindikata u zemlji, GSEE u privatnom sektoru i ADEDY u javnom, pozvali su na prosvjede u Ateni u podne. Ta dva sindikata u svome članstvu imaju pola grčke radne snage. Ova demonstracija sile treba natjerati vladu da odustane od novih mjera štednje koje kani uvesti kako bi ispunila zahtjeve grčkih vjerovnika koji ih postavljaju kao uvjet za isplatu nove rate međunarodne pomoći nužne za sprječavanje stečaja zemlje. O njima će parlament raspravljati sutra, kada bi opći štrajk trebao kulminirati.

ANKARA - Turski predsjednik Abdullah Gul najavio je veliku osvetu za napade kurdskih pobunjenika koji su u srijedu blizu iračke granice ubili 26 turskih vojnika, u jednom od najsmrtonosnijih napada u tri desetljeća dugoj pobuni protiv Turske.Osim 26 mrtvih, u napadima naoružanih skupina iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Cukurci i Yueksekovi u pokrajini Hakkariju ranjeno je najmanje 16 turskih vojnika. Turski komandosi prešli su granicu i ušli tri do četiri kilometara u sjeverni Irak goneći pobunjenike, a u akciji su sudjelovali i borbeni zrakoplovi, prenose mediji. "Nitko to ne smije zaboraviti, oni koji nam nanose bol pretrpjet će još veću bol. Oni koji misle oslabjeti našu državu ovim napadima (...) vidjet će da će naša osveta za te napade biti vrlo velika i osjetit će je višestruko" rekao je predsjednik Gul u Istanbulu. Zbog ozbiljnosti stanja premijer Recep Tayyip Erdogan odmah je otkazao posjet Kazahstanu i sazvao hitan sastanak s ministrima unutarnjih poslova i obrane, sa zapovjednicima obavještajnih službi i generalima. Reuters piše da vojska zasad nije bila dostupna za komentar te da PKK još nije preuzeo odgovornost za napade kojima je turskoj vojsci zadan drugi najteži gubitak otkako je PKK 1984. poveo borbu za samostalnost kurdskog dijela na istoku Turske.

KABUL - Postupno povlačenje francuskih snaga iz Afganista koje je u srpnju najavio predsjednik Nicolas Sarkozy, a trebalo bi biti dovršeno do 2014. godine, počelo je u srijedu odlaskom dvjestotinjak francuskih vojnika, priopćila je francuska vojska u Kabulu. Predviđa se da do konca 2012. tisuću francuskih vojnika napusti zemlju, ističe isti izvor. Povlačenje se događa u godini osobito pogibeljnoj za francusku vojsku koja je između 1. lipnja i 17. rujna izgubila 17 svojih ljudi. Od 2001. u Afganistanu je poginulo 75 francuskih vojnika koji su uglavnom raspoređeni u okrugu Surobiju, u pokrajini Kabulu, i u susjednoj pokrajini Kapisi, šezdesetak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice. Do Božića će afganistansko tlo napustiti još dvjestotinjak ljudi, a raspored povlačenja još šestotinjak vojnika do konca 2012. još nije utvrđen. "Godine 2014. svi će francuski vojnici napustiti Afganistan i sve će se ovlasti za sigurnost zemlje prenijeti Afganistancima", rekao je Sarkozy 12. srpnja u Kabulu. Francuska u Afganistanu ima 4000 vojnika.

NEW YORK - Naomi Wolf, slavna feministička spisateljica i aktivistica, uhićena je na prosvjedu "Okupirajmo Wall Street" ispred zgrade u kojoj se istodobno dodjeljivala nagrada njujorškom guverneru Andrewu Cuomu, piše u srijedu The Guardian. Wolf, autorica bestselera "Mit o ljepoti", i njezin prijatelj odvedeni su s ulice ispred zgrade Skylight studija na Manhattanu gdje je Cuomu dodijeljena nagrada Huffington Posta, čija je suradnica i Wolf. Ona je uhićena jer je ignorirala policijska upozorenja da se makne s te lokacije gdje se okupilo oko 50 prosvjednika. Zasad nije poznato kakva bi optužnica mogla biti podignuta protiv nje.

CANBERRA - Britanska kraljica Elizabeta II. stigla je u srijedu u Canberru, u svoj šesnaesti i vjerojatno posljednji posjet Australiji, gdje ju je dočekala počasna topovska paljba i stotine školaraca koji su mahali zastavama. Kraljicu (85), titularno australsku državnu poglavaricu, po silasku iz Boeinga 777 dočekala je predstavnica britanske monarhije u Australiji, guvernerka Quentin Bryce. Bryce je kraljicu i njezina supruga, princa Philipa, predstavila australskoj premijerki Juliji Gillard, istaknutoj republikanki, koja se rukovala s njome, ne naklonivši se pri pozdravu. Kraljica je uz zvuke državne himne izvršila smotru vojske postrojene u njezinu čast. "Kraljičini posjeti su se usjekli u kolektivno pamćenje australskog naroda", rekla je premijerka, iako pobornica uspostave republike. "Mnogi se Australci sjećaju ranijih posjeta Njezina Veličanstva kao događaja koji su im obilježili život". Elizabeta II. će tijekom desetodnevna boravka, do 29. listopada, posjetiti sajam cvijeća u Canberri, otvoriti summit Commonwealtha, ploviti brodom rijekom Brisbaneom i sudjelovati na roštiljadi u Perthu. Velik broj Australaca smatra da je ovo posljednji kraljičin posjet Australiji, 57 godina nakon prvog.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙