FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

WASHINGTON/ZAGREB - (Hina) Napori Irana da razvije vlastiti nuklearni program otežani su nizom izazova vezanih uz međunarodne sankcije i unazađeni kibernetičkim napadom crva Stuxnet 2010.godine, ocjenjuje se u zaključcima dva nova izvješća Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona. U izvješćima ISIS-a, nuklearnog 'think tanka' koji vodi bivši inspektor UN-a za oružje David Albright, kaže se kako je Iran je bio prisiljen koristiti inferiornije dijelove i slabije metale, zbog tog što su mu sankcije ograničile dostup do potrebnih materijala. Nalazi ISIS-a temelje se i na razgovorima s dužnosnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kaže se u izvješćima objavljenim u utorak, izvješćuje CNN. "Deset godina nakon početka gradnje pogona za obogaćivanja uranija u Natanzu, vjerojatnost da će Iran će izraditi nekoliko desetaka tisuća centrifuga za obogaćivanje čini se udaljenom na temelju njihove loše izvedbe", ističe se u jednom od izvješća. "Čak i s naprednim centrifugama, Iran može biti blokiran sankcijama da izradi te napredne centrifuge u dovoljno velikom broju", dodaje ISIS

BRUXELLES - Europski sud pravde (ECJ) u utorak je donio odluku prema kojoj se nijedan postupak koji uključuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija, pri čemu se embrij uništava, ne može patentirati, a ta bi odluka mogla imati velik utjecaj na daljnja medicinska istraživanja. Presuda Europskog suda pravde odnosi se na metodu pretvaranja ljudskih matičnih stanica iz embrija u stanice živčanog sustava. Metodu je izumio Oliver Bruestle sa Sveučilišta u Bonnu. Prema odluci najvišeg suda Europske unije, na tek oplođeno ljudsko jajašce pravno se može gledati kao na ljudski zametak. Odluka suda smatra se presudnom za primjenu matičnih stanica kod liječenja niza bolesti - od Parkinsonove do sljepoće. "Korištenje ljudskog embrija u terapeutske ili dijagnostičke svrhe kada se primjenjuje na sam embrij i koristi mu, može se patentirati", stoji u priopćenju ECJ-a, a prenosi BBC. "No, njegovo korištenje radi znanstvenih istraživanja ne može se patentirati. Postupak koji uključjuje izdvajanje matičnih stanica iz ljudskog embrija u fazi blastociste, pri čemu se embrij uništava, ne može se patentirati". Blastocista je oplođeno jajašce staro nekoliko dana u kojemu se odvija dioba stanica.

ZAGREB/SEATTLE - Eksperimentalno cjepivo protiv malarije u afričke je djece prepolovilo opasnost od obolijevanja, vidi se iz rezultata velike kliničke studije objavljenih u utorak, prenosi CNN. Znanstvenici već desetljećima ne mogu dobiti pravo cjepivo protiv malarije, ali preliminarni rezultati treće faze kliničkoga ispitivanja pružaju novu nadu. Novo cjepivo, poznato kao RTS,S prepolovilo je broj oboljelih od te bolesti koja svake godine odnese živote stotina tisuća djece. U sedam afričkih zemalja u studiji je sudjelovalo više od 15 tisuća djece, a preliminarni rezultati predstavljeni u Seattleu na forumu Zaklade Billa i Melinde Gates odnose se na šest tisuća djece, sve u dobi od pet do 17 godina. U 12-mjesečnom razdoblju nakon cijepljenja broj obolijevanja reduciran je za 50 posto, kažu proizvođači cjepiva GalxoSmithKline i Inicijativa za cjepivo protiv malarije PATH. Rezultati ispitanika u skupini dojenčadi od šest do 12 tjedana bit će objavljeni do kraja godine.

SANKT PETERBURG - Ruski premijer Vladimir Putin objavio je u utorak da su Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice neovisnih država (ZND) postigle sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine. "Danas smo se suglasili da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine", rekao je Putin na kraju summita zemalja članica ZND-a u Sankt Peterburgu. "Nakon dugih, intenzivnih i konstruktivnih pregovora, uspjeli smo riješiti glavni problem. Tim ćemo sporazumom stvoriti dugoročnu osnovu za razvoj naših gospodarskih i trgovinskih odnosa", kazao je ruski premijer. Od 11 članica ZND-a, zajednice bivših sovjetskih republika bez baltičkih država i Gruzije, tri u utorak nisu potpisale sporazum, uključujući Azerbejdžan i Turkmenistan, ali su najavile da će razmotriti potpisivanje do kraja godine. Bivše sovjetske republike potpisale su 1994. sporazum o uspostavi zone slobodne trgovine, ali on nikada nije stupio na snagu, jer ga većina zemalja nije ratificirala, uključujući i Rusiju.

WASHINGTON - Bijela kuća izrazila je u utorak zadovoljstvo zbog oslobađanja izraelskog vojnika Gilada Shalita, nakon petogodišnjeg zatočeništva u rukama Hamasa u Gazi, te najavila da će poduprijeti mjere koje će olakšati ponovne pregovore između Izraela i Palestinaca, dok je State Department je izrazio "zabrinutost" zbog oslobađanja nekih palestinskih zatočenika u zamjenu za Shalita. "Sretni smo što je je Gilad Shalit ponovno sa svojom obitelji. Kada je riječ o mirovnom procesu, smatramo da obje strane moraju olakšati povratak pregovorima, a ne ga otežavati", rekao je glasnogovornik Bijela kuće Jay Carney. "Obje strane moraju poduzeti odgovarajuće mjere koje će omogućiti povratak pregovaračkom stolu", istaknuo je Carney. Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner je na novinarska pitanja o tomu zna li je li američka adminstiracija upozorila Izraelce na to koliko su opasni neki oslobođeni palestinski zatočenici i je li izrazila neslaganje zbog njihova oslobađanja odgovorio potvrdno. "Ne želim previše ulaziti u pojedinosti. Samo ću vam kazati kako smo izrazili zabrinutost po obje te osnove", rekao je.

WASHINGTON/ZAGREB - Neposredno prije napada na Libiju u ožujku, američka vlada intenzivno je razmatrala mogućnost da misiju započne novim načinom ratovanja - kibenetičkom ofenzivom kojom bi poremetila, a možda i onesposobila protuzračnu obranu snaga Moamera Gadafija koja je prijetila savezničkim zrakoplovima, piše u utorak američki dnevnik New York Times. Iako su same tehnike koje su se razmatrale klasificirane kao vojna tajna, cilj takve operacije bio je probijanje zaštitnog zida na računalima libijske vlade i prekid vojnih komunikacijskih veza, čime bi se spriječilo da radari za rano otkrivanje prikupe informacije i pošalju ih raketnim bitnicama koje su gađale zrakoplove NATO-a. No i političari i neki vojni časnici oklijevali su s takvom odlukom, bojeći se da bi to moglo uspostaviti presedan i za druge zemlje, osobito Rusiju i Kinu, koje bi po njemu mogle izvesti iste napade, a brinula ih je i mogućnost da se takva operacija izvede u tako kratkom roku. nepoznanica je bila i u tome ima li predsjednik Barack Obama ovlasti dopustiti takav napad bez dopuštenja Kongresa. U konačnici su američki dužnosnici odustali od kibernetičkog napada i odlučili se za konvencionalne zrakoplove, krstareće projektile i bespilotne letjelice kojima su udarili na protuzračnu obranu i radarska postrojenja Libije.

LONDON/ZAGREB - Julian Barnes dobitnik je ovogodišnje nagrade Man Booker za svoj roman "The Sense of an Ending", izvijestio je u utorak BBC. Barnes, 65-godišnji londonski pisac kojem je najuglednija britanska književna nagrada izmakla u prethodne tri nominacije, na kladionicama je slovio kao "favorit za pobjedu". "To je lijepo napisana knjiga. Mislili smo da je to knjiga koja govori ljudskom rodu u 21. stoljeću", izjavila je bivša šefica obavještajne službe MI5 Stella Rimington, predsjednica žirija ovogodišnje nagrade. Barnes je nazočio dodjeli nagrade, vrijedne 50.000 funti, u londonskoj dvorani Guildhall. Sa 150 stranica najkraći roman od šest finalista, "The Sense of an Ending" je priča o prijateljstvu iz djetinjstva i nesavršenosti sjećanja. Pripovijeda je sredovječni muškarac, Tony Webster, koji se osvrće na puteve koji su on i njegovi prijatelji prošli, dok ga prošlost sustiže preko ostavljenog dnevnika. Pobjednički roman, rekla je Rimington, ima oznake "klasika engleske književnosti".

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙