FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka prigušuje očekivanja vezana za europski summit

Autor: gple
DUESSELDORF, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka je u ponedjeljak prigušila očekivanja da bi se na predstojećem summitu Europske unije moglo naći konačno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, ustrajući u stavu da banke moraju pristati na veće otpise grčkog duga.

Europske vlade usvojit će platformu od pet točaka za rješavanje previranja ali ne treba očekivati čudotvorno rješenje za dužničke nevolje, upozorio je u ponedjeljak njemački ministar financija na jednoj konferenciji o porezima u Duesseldorfu.

"Nećemo dobiti konačno rješenje ovog vikenda", izjavio je Wolfgang Schaeuble.

Upozorio je da plan mora obuhvatiti smanjenje ogromnog grčkog duga, nakon što je tijekom vikenda ponovio da vlasnici grčkih državnih obveznica u privatnom sektoru moraju pristati na veće dobrovoljne otpise od dogovorenih 21 posto.

Jedan od glavnih pregovarača u ime banaka kazao je da je to moguće samo pod uvjetom da dužnosnici počnu rješavati problem europskih dužničkih problema u cjelini.

Privatni sektor spreman je raspraviti o promjenama u modelu vlastitog sudjelovanja u financiranju grčkog duga, kazao je Charles Dallara iz Instituta za međunarodne financije (IIF).

"Ako službena zajednica želi zatražiti od privatnog sektora da ponovno razmotri Grčku, to je moguće samo u sklopu šireg procesa cjelovitog rješavanja dužničkih nevolja u Europi", kazao je Dallara za Reuters.

"Također se mora odvijati na temelju otvorene i transparentne rasprave o grčkom programu prilagodbe gospodarstva i pridruženih pitanja održivosti duga", dodao je.

Dužnosnici EU-a kazali su da bankari nemaju puno izbora jer bi alternativa bio kaotičan grčki stečaj koji bi izazvao kaos na tržištima širom svijeta i još veće gubitke.

Čelnici eurozone utrkuju se s vremenom, nastojeći uvjeriti banke da prihvate 'dobrovoljne' otpise. Istodobno pokušavaju postići dogovor o dokapitalizaciji financijskih tvrtki koje ugrožava sve dublja dužnička kriza.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙