FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbank: zimske prognoze za njemačko gospodarstvo dodatno pogoršane

Autor: vmom
FRANKFURT, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Prognoze za njemačko gospodarstvo za nadolazeću zimu dodatno su pogoršane zbog slabljenja narudžbi iz inozemstva, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka u mjesečnom izvješću.

Iako je njemački gospodarski oporavak nastavljen u trećem tromjesečju, u Bundesbanku upozoravaju da su prognoze za naredna dva tromjesečja, odnosno šestomjesečno razdoblje od listopada ove godine do ožujka iduće godine, dodatno pogoršane.

"Priljev narudžbi, poglavito iz zemalja izvan Europe, znatno je smanjen", ustvrdila je njemačka središnja banka u redovnom mjesečnom izvješću.

"Ponajprije industrijskom sektoru će idućih mjeseci biti teško zbog značajnog slabljenja potražnje održati desezonirani obujam proizvodnje, koji su poduprle posebne mjere tijekom ljeta", dodaje se u izvješću Bundesbanka.

Njemačko gospodarstvo lani je poraslo za 3,6 posto i bilo među najuspješnijim industrijaliziranim gospodarstvima od kraja financijske krize zahvaljujući snažnoj potražnji za njegovim izvoznim proizvodima, poglavito iz Kine.

Najnoviji pokazatelji, međutim, upućuju na usporavanje rasta zbog globalnog usporavanja i dužničke krize u eurozoni. Industrijska proizvodnja, narudžbe i promet u maloprodaji u kolovozu su redom oštro smanjeni.

Vlada u Berlinu i dalje očekuje da će rast BDP-a iznositi tri posto u ovoj godini, zahvaljujući snažnom početku godine.

Toliko za ovu godinu u prosjeku prognoziraju i ekonomisti iz Reutersove ankete. Što se pak 2012. tiče, više od 20 ekonomista koji su sudjelovali u anketi očekuje da će najveće europsko gospodarstvo biti na rubu recesije zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni, koja se počinje prelijevati na realno gospodarstvo.

Njemački proizvođač čipova Infineon u petak je optužio europsku dužničku krizu za neizvjesnosti koje se šire među njegovim klijentima i objavio da očekuje pad prihoda u sadašnjem fiskalnom tromjesečju.

Posljedica usporavanja rasta bit će slabija inflacija, kažu dalje ekonomisti. Prosječna inflacija u Njemačkoj iduće godine očekuje se u visini 1,8 posto, što je u skladu s ciljanom razinom Europske središnje banke (ECB) od 'ispod ali blizu dva posto'.

Neki dužnosnici ECB-a nedavno su kazali da usporavanje gospodarskog rasta u eurozoni predstavlja veći izvor bojazni nego inflacija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙