FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA ponovno snizila globalne prognoze naftne potražnje u 2012.

Autor: vmom
LONDON, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Potrošnja nafte u svijetu rast će ove i iduće godine slabije no što se očekivalo jer tempo gospodarskog rasta usporava, ustvrdila je u srijedu u najnovijim prognozama Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potražnja za naftom rast će iduće godine za 1,25 milijuna barela dnevno, što je 160 tisuća barela manje nego što se prethodno očekivalo, objavio je IEA.

"Svjedočimo naznakama slabljenja potražnje na tržištima poput Bliskog Istoka, Kine i SAD-a", kazao je čelnik IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta David Fyfe.

Glavni su razlozi snižene prognoze niže od očekivanih brojke o naftnoj potražnji za srpanj i kolovoz s području Bliskog Istoka, Azije i Latinske Amerike, kao i snižene prognoze gospodarskog rasta, tumače u IEA.

Značajnije smanjenje prognozi priječili su pak snažniji od očekivanih podaci o potražnji iz razvijenih zemalja OECD-a, uglavnom Europe i pacifičke regije.

Potražnja za naftom u Europi uvećana je 0,3 posto u kolovozu, napominju u IEA-a, ističući ipak da to ne bi trebalo izmijeniti silazni trend u regiji u obrascima potrošnje. Dio tog povećanja mogao bi se pripisati punjenju tankova s loživim uljem prije dolaska zime, nagađaju.

"I dalje očekujemo smanjenje europske naftne potražnje u 2011. i 2012., premda su najnoviji podaci bili nešto snažniji no što se očekivalo", tumači Fyfe.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙