FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati:

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je večeras kako HDZ želi novi mandat te je izrazila uvjerenje da će unatoč poniženjima koja često trpi i neravnopravnom pristupu u medijima, članovi i simpatizeri HDZ-a te građani Hrvatske prepoznati vrijednosti koje nudi HDZ i dati glas toj stranci. "Prošli smo iskustvo vladavine SDP-a i imamo pravo podsjetiti da su smanjili prava rodiljama, braniteljima i invalidima i zbog toga mandat treba dati onima koji poštuju hrvatske junake i onima koji su najzaslužniji za demokratsku i europsku Hrvatsku", rekla je predsjednica Kosor na saboru HDZ-a za 9. izbornu jedinicu koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Ličko – senjsku i dijelove Splitsko-dalmatinske županije. Kosor je rekla da HDZ neće smanjivati mirovine, ni plaće državnim službenicima, te da neće dozvoliti da se ostvare najave koje dolaze iz Kukuriku koalicije o otpuštanju 80 posto ljudi u državnoj upravi. "Nećemo posustati u obrani prava i dostojanstva Hrvata izvan domovine, a posebno u BiH. I zato, uhvatimo se za ruke, vrućega srca, idemo u novu pobjedu jer moramo čuvati Hrvatsku i svoje kršćanske korijene koje donosimo u EU kao 28. članica", poručila je. Također je kazala da će u sljedećem mandatu ponovno predložiti ustavni Zakon o pravima hrvatskih branitelja kako bi se zauvijek sačuvalo dostojanstvo branitelja jer se tako čuvaju temelji hrvatske državnosti.

ZAGREB - Tomislav Karamarko održao danas u Krapini prvi radni sastanak kao koordinator u Trećoj izbornoj jedinici s predsjedništvima županijskih odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, priopćeno je večeras iz HDZ-a. Kramarko je rekao da mu je velika čast što je dobio povjerenje predsjednice HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor da kao čelni čovjek vodi HDZ do pobjede u toj izbornoj jedinici, te da na taj način da svoj obol ukupnoj pobjedi stranke na predstojećim parlamentarnim izborima. "Iako opozicija čini sve kako bi diskreditirala povijesnu ulogu HDZ-a u stvaranju hrvatske države, ali i u svim velikim političkim uspjesima koje HDZ čini danas, od bezrezervne borbe protiv korupcije, pa da povijesnog završetka pregovora, oni neće u tome uspjeti. Njihov govor netrpeljivosti i mržnje samo je kontinuitet njihove dugogodišnje politike u kojoj, niti je postojala želja za stvaranjem hrvatske države, niti postoji želja za njezinim napretkom u današnjem trenutku", kazao je Karamarko. Umjesto da se podrži bezrezervna borba protiv korupcije, umjesto da se prokažu svi koji su u redovima ostalih političkih stranaka zamrljani korupcijskim aferama, Kukuriku koalicija se na jeftin način želi obračunati sa HDZ-om, prozivkama i lažnim optužbama, dodao je.

VARAŽDIN - "U Varaždinu trebaju početi promjene", istaknuo je Goran Habuš, kandidat koalicije HNS-SDP-HSU za gradonačelnika grada Varaždina, na večerašnjem predizbornom skupu. Uoči nedjeljnih prijevremenih izbora za gradonačelnika Varaždina i njegova dva zamjenika, predsjednik varaždinskog HNS-a Habuš naglasio je da on i kandidati za njegove zamjenike - potpredsjednica varaždinskog HNS-a Natalija Martinčević i predsjednik varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić, nude program koji se temelji na viziji grada Varaždina u sljedećih pet godina, a koji bi trebao postati strategija razvoja grada. Kao projekte visokog prioriteta iz programa «Plan 21 za Varaždin», Habuš je izdvojio hitno zbrinjavanje postojećeg deponija smeća u Brezju, izgradnju kirurgije te rješavanje problema grijanja stanova i poslovnih prostora koji se griju preko kotlovnica i rješavanje problema parkiranja u gradu. Program «Plan 21 za Varaždin» sastoji se od 21 točke. Podijeljen je u pet poglavlja i nudi smjernice za daljnje djelovanje na temelju kojeg bi Varaždin postao grad kvalitetnog i zdravog života, obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva, zadovoljnih umirovljenika, grad znanja i turističko središte.

ZAGREB - Zagrebačka policija privela je večeras na kriminalističko istraživanje muškarca kojeg se povezuje s pucnjavom koja se dogodila danas oko 16,30 sati u Gajevoj ulici u samom središtu Zagreba. Iako na samom mjestu događaja nije zatekla sudionike pucnjave, policija je poduzetim mjerama došla do muške osobe za koju se sumnja da je povezana s događajem, navodi PUZ u večerašnjem priopćenju. Pucnjava se dogodila u Gajevoj ulici 28, a mediji su prenijeli svjedočenje očevidaca da je pucanj ispalio muškarac iz pištolja te zatim pobjegao, kao i da je ispucani metak završio u zidu učeničkog doma Ante Brune Bušića koji se nalazi preko puta kućnog broja 28.

ZAGREB - Dugometražni igrano-dokumentarni film "Hrvatski kraljevi" Hrvatske radiotelevizije, u režiji Domagoja Burića, nastao kao dio serijala čije emitiranje počinje 14. listopada na Prvom programu Hrvatske televizije, premijerno je prikazan večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Među brojnim uzvanicima premijeri su nazočili i predsjednik Republike Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić. Uzvanicima i gostima HRT-a s najskuplji su projekt nacionalne televizije predstavili predsjednik HRT-ove uprave Josip Popovac, stručni suradnik na projektu, povjesničar Neven Budak te autor Burić koji je odsvirao i glavnu glazbenu temu serijala.

Serijal o hrvatskim kraljevima kulturološki je pothvat bez presedana u novijoj povijesti, ocijenio je Popovac. Film je sažeti prikaz tematike kojom se u sedam pedesetominutnih epizoda bavi serijal, koji obuhvaća više od tri stoljeća hrvatske povijesti, od doseljenja u 7. stoljeću do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića oko 1100. godine. Serija je snimana godinu i pol dana, od veljače 2009. do rujna 2010. na 28 raznih lokacija po Hrvatskoj, te u studijima HRT-a. Nakon toga se krenulo u postprodukciju, montažu, snimanje glazbe, kolor-korekcije te izradu vizualnih i zvučnih efekata. Budući da sam imao sreću raditi s vrhunskim profesionalcima kojima nije teško padao naporan i dugotrajan rad, znatnijih problema, osim vremenskih uvjeta, nije bilo, rekao je Domagoj Burić, koji osim scenarija i režije, potpisuje glazbu u filmu.

ZAGREB - Izložba „Remek djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza - Simboli luksuza", jedne od najznačajnijih privatnih kolekcija europskog zlatarstva, svečano je otvorena večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu. Riječ je o, po riječima ravnatelja MUO Miroslava Gašparovića, zbirci uporabnih predmeta koji fasciniraju svojom umjetničkom ljepotom i savršenošću izrade i jednoj od najvrjednijih i najznačajnijih izložbi primijenjenih umjetnosti održanih posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. "Kroz 39 eksponata, vrhunskih primjera njemačkog zlatarstva iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća, izložba je prilika za susret s nekim od najfascinantnijih predmeta europskog zlatarstva toga doba, koji predstavljaju tek jedan manji segment ogromne zbirke Thyssen-Bornemisza, jedne od najsjajnijih europskih zbirki zlatarstva", kazao je Gašparović. Kustosica izložbe Arijana Koprčina naglasila je kako je riječ o vrhunskoj privatnoj kolekciji, jednoj od rijetkih toga ranga uopće, pretežno srebrnarstva s njemačkog područja. Kolekcija je izuzetno kvalitetna i dragocjena iz više razloga, dodala je - kako sa stanovišta povijesti umjetnosti, jer daje uvid u presjek materijala od 15. do 18. stoljeća, tako i sa stanovišta stila.

ZAGREB - U srijedu navečer u 22 sata i 20 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom oko 30 kilometara sjeveroistočno od Zagreba, nedaleko mjesta Sveti Ivan Zelina. Magnituda potresa iznosila je 2.3 stupnja prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem zelinskom području.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙