FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je danas da američka kompanija CMC definitivno izlazi iz CMC-a Sisak, bivše sisačke željezare, a nastavit će se intenzivna suradnja s ciljem pronalaska novog partnera. "CMC je definitivno odlučio izaći iz željezare Sisak", izjavio je Popijač nakon sastanka s predstavnicima CMC-a. Nastavit ćemo intenzivnu suradnju prvenstveno s ciljem pronalaska novog partnera. Interes će se sasvim sigurno pojaviti u onim segmentima i na onim tržištima i kod onih industrijskih igrača kojima je upravo to core business. CMC je angažirao konzultantsku tvrtku koja će odmah početi tražiti moguće potencijalne ulagače, i na istoku i u Europi i gdje god to bude moguće, s ciljem da se u najkraćem roku pronađe rješenje, rekao je. Na pitanje što mogu očekivati radnici i hoće li u ovom razdoblju dobivati plaće, ministar je rekao kako to ni u jednom trenutku nije ugroženo. "CMC je bio vrlo korektan vlasnik, izvršavao je sve svoje obveze prema radnicima, prema državi i dobavljačima. Tvrtka nema nikakvih repova, tvrtka je vrlo uredna i to će tako i ostati", kazao je Popijač koji vjeruje da s novim ulagačem dolaze nove prilike.

ZADAR - Zbog neisplaćenih plaća i otpremnina agonija u tvrtkama kćerima zadarskog Tankerkomerca - Marituni, Donat-boats-u i Pršutani Posedarje traje već treću godinu, a u zadnja tri mjeseca niti radnici matične tvrtke Tankerkomerc ne primaju plaće, rečeno je na današnjem sindikalnom prosvjedu ispred bivše Maritune u zadarskoj industrijskoj zoni Gaženica. Sindikalni povjerenik Tankerkomerca Matko Perica je istaknuo da je prosvjedni skup organiziran kako bi još jednom upozorili na svoje pravo na rad i neisplaćene plaće. Naime, Tankerkomerc svojim bivšim zaposlenicima duguje više milijuna kuna za plaće i otpremnine, a sindikat procjenjuje da je zapravo riječ o više od 10 milijuna kuna. Imamo primjedbe na rad zadarskog Županijskog državnog odvjetništva koje ne radi dobro, pa tražimo da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić preuzme slučaj Tankerkomerc, poručio je Perica. Nakon okupljanja u industrijskoj zoni, mirni prosvjed radnika nastavljen je pred upravnom zgradom Tankerkomerca u Zadru, nakon čega su se prosvjednici razišli.

ZAGREB - Sindikat metalaca Hrvatske predstavio je danas svoj predizborni letak u kojem političkim strankama postavlja zahtjeve koje će njegovo članstvo uzeti u obzir na parlamentarnim izborima najavljenim za 4. prosinca. Očekujemo da će naše članstvo glasovati za one koji će osigurati očuvanje i razvoj hrvatske industrije, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje troškova državne uprave, plaće i mirovine dostojne čovjeka te povećanje standarda radnika uvođenjem 38-satnog radnog tjedna i svođenjem na minimum ugovora o radu na određeno vrijeme, rekao je predsjednik sindikata Vedran Dragičević na konferenciji za novinare. Predizborni programi glavnih konkurenata više-manje su isti ali razlika je u tome što je HDZ imao šansu pokazati što može u proteklih osam godina, kazao je Dragičević dodavši kako je to njegovo osobno mišljenje, a članovi će glasovati u skladu s vlastitim razmišljanjima. Od nove Vlade sindikat očekuje izradu gospodarskog programa za očuvanje industrije. U 2012. očekujemo "tsunami", pa ako Vlada ne poduzme neke mjere pitanje je tko će nakon toga tamo ostati raditi, kaže Dragičević.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara najavio je danas da će u utorak, 25. listopada, organizirati javni prosvjed protiv propadanja Hrvatskih željeznica (HŽ), loše poslovne politike pojednih tvrtki kćeri HŽ-a, neredovite isplate materijalnih prava i sve težih uvjeta rada u HŽ Holdingu i kćerinskim tvrtkama. Sindikat u pismu upućenom Vladi ističe kako je "kap koja je prelila čašu" bio pokušaj da se nauštrb modernizacije HŽ-a od EBRD-a ishodi kredit za Pelješki most, a kad to nije uspjelo odbija se dati suglasnost za kreditno zaduživanje u svrhu nabavke prijeko potrebnih motornih vlakova za prijevoz putnika domaće proizvodnje. Izostaje čak i suglasnost za nabavku dijela motornih vlakova kreditom za koji nije potrebno jamstvo države. Radi neodržavanja pruga već je izgubljeno više od 700 radnih mjesta u kćerinskim društvima HŽ-a, a propadanjem pruga sjena besperspektivnosti nadvija se nad svih 17.500 zaposlenih u društvima HŽ Holding i kćerinskim društvima, upozorava sindikat.

ZAGREB - Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru u prvih osam mjeseci ove godine bilo je 526 ili 3,8 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Iako je kruzera bilo manje nego lani, putnika je ove godine u osam mjeseci na tim brodovima došlo jedan posto više nego lani ili njih 726,1 tisuća. Najviše kruzera, 70,7 posto od ukupnog broja, svoj je prvi dolazak u hrvatski Jadran evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije, koju s 14,1 posto kruzera slijede luke Splitsko-dalmatinske županije.

ZAGREB - Uz slab obujam trgovanja, indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili otprilike 1 posto u plusu, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica na europskim burzama. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,1 posto, na 1.813 bodova, a Crobex10 0,9 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Belja, 1,4 milijuna kuna. Nakon jučerašnjeg pada za 13,87 posto, u prijepodnevnom trgovanju, cijena joj se stabilizirala oko 98 kuna. U većem fokusu investitora, s prometom iznad 700.000 kuna, još su i dionice Dom Holdinga i HT-a. Pritom je dionica Dom Holdinga skočila 8,93 posto, na 71 kunu, a HT-a je ojačala 0,32 posto, na 241,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,18 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koji se primjenjuje od sutra, iznosi 7,469579 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i ostale promatrane inozemne valute, švicarski je franak oslabio za 0,24 posto, američki dolar za 1,54 posto, a britanska funta za 0,66 posto. Srednji tečaj švicarskog franka iznosi 6,037975 kuna, dolara 5,415093 kune, a funte 8,542519 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙